Djurgården i serietopp – hattrick av Edvardsen

Djurgården har jagat i kapp Häcken i SM-guldstriden. Victor Edvardsen gjorde sitt första hattrick för Stockholmsklubben i 3–0-segern hemma mot moderklubben IFK Göteborg, som fick två tveksamt dömda straffar emot sig.

Victor Edvardsen, mitten, kramas om av Hampus Finndell, Haris Radetinac och Magnus Eriksson efter sitt första hattrick för Djurgården.

Fotboll2022-09-18 19:36

Herrarnas fotbollsallsvenska har fått en ny serieledare inför det knappt två veckor långa landslagsuppehållet. Efter att BK Häcken spelat 1–1 mot Hammarby på Hisingen under lördagen besegrade Djurgården IFK Göteborg med 3–0 i Stockholm på söndagen.

Det innebar att Djurgården, 48 poäng, passerade Häcken, 47 poäng, och övertog serieledningen.

För det kan Blåränderna tacka göteborgaren Victor Edvardsen.

Den mångsidige anfallaren, som värvades från Degerfors inför säsongen, gjorde sitt första hattrick för Djurgården inför hemmapubliken på Tele2 arena när hans moderklubb IFK Göteborg kördes över.

– Jag har jobbat hårt för det här, sade Victor Edvardsen till Discovery+ efter första halvlek.

Edvardsens första mål kom efter en halvtimme när han avslutade i Blåvitts straffområde. Ett skott som på tv-bilderna såg ut att gå via bortalagets mittback Carl Johansson och i mål bakom målvakten Warner Hahn.

"Domaren dömer"

Sedan gjorde Edvardsen mål på inte bara en utan två tveksamt dömda från huvuddomare Joakim Östling och hans team.

Först fick Djurgården straff efter att anfallaren Joel Asoro tacklats ned av olycksfågeln Carl Johansson. Reprisbilder visade däremot att Johansson å sin sida tacklades in i Asoro av Djurgårdens Haris Radetinac. En sekvens som i sig hade kunnat rendera i en frispark, och lär ha varit anledningen till kollisionen med Asoro.

Edvardsen satte sedan 2–0 från elva meter, högt till vänster om Hahn i 37:e minuten.

– Tveksam. Men, men, det är domaren som dömer, sade Blåvitts Alai Ghasem om straffen till Discovery+.

I andra halvlek slog Djurgårdens vänsterback Pierre Bengtsson ett inlägg som Göteborgs andra mittback, Johan Bångsbo, såg ut att få i magen. Huvuddomare Joakim Östling tyckte däremot att den tog på Bångsbos vänsterhand, dömde straff igen och Edvardsen kunde skjuta 3–0 lågt till vänster i målet i 69:e minuten.

– Från min position är det helt omöjligt att värdera om det är straffar eller inte, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till Discovery+.

"Ett kollektiv"

När 26-åringe Edvardsen, som gjort nio mål och nio assist i årets allsvensk, byttes ut i den 90:e minuten var det till stående ovationer.

– Vi spelar jättestabilt, som ett kollektivt, säger Djurgårdens Rasmus Schüller till Discovery+.

Efter 23 av 30 allsvenska omgångar leder därmed Djurgården serien över landslagsuppehållet som pågår september ut. Djurgården gästar Edvardsens gamla klubb Degerfors när serien och guldstriden återupptas.

IFK Göteborg tar uppehåll som tabellsjua och möter härnäst Elfsborg på hemmaplan den 3 oktober.