Djurgården nära Europaspel efter storseger

Hoppet lever om att få se tre svenska lag i höstens Europaspel. I värsta fall borde det bli åtminstone två. Djurgården har nämligen hela 3–0 att gå på i playoffreturen mot Apoel Nicosia i nästa vecka.

Hjalmar Ekdal firar sitt 2–0-mål i Djurgårdens 3–0-seger mot Apoel Nicosia.

Fotboll2022-08-17 21:08

Gästerna från Cypern må vara betydligt högre rankade och har skaffat sig gott om erfarenhet från Europaspel de senaste åren.

Det märktes dock inte på Tele2 arena den här onsdagskvällen. Djurgården, som vunnit samtliga föregående matcher i Europa Conference League-kvalet, tog ledningen redan i den åttonde minuten.

Och det var inte ett mål i mängden.

Victor Edvardsen snappade upp en lös boll vid mittcirkeln och drog till direkt. Avslutet överraskade alla, inklusive gästernas målvakt Vid Belec, som stod långt ut, innan det letade sig hela vägen in i mål.

Djurgården slog inte av på takten efter det läckra 1–0-målet. Efter flera vassa målchanser i den första halvleken så fyllde hemmalaget på till 2–0 (Hjalmar Ekdal) och sedan 3–0 (Gustav Wikheim) i den andra halvleken.

3–0 blev också slutresultatet, vilket gör att Djurgården har ett ypperligt läge att nå Europa Conference Leagues gruppspel för första gången.

Radetinac: Rättvist

– Härlig känsla. Vi kommer ut och och spelar som vi gjort hela det här kvalet och vinner med 3–0. Jag tycker att det är rättvist, säger Djurgårdens trotjänare Haris Radetinac till Aftonbladet.

36-åringen fortsätter:

– Vi har haft en bra sommar och vi har många spelare som levererar.

2–0-skytten Hjalmar Ekdal passar på att lyfta fram inramningen på Tele2 arena.

– Helt otroligt, man har aldrig varit med om något liknande. En stor eloge till alla, säger backen till Aftonbladet.

"Halva jobbet kvar"

Han sticker inte under stol med att det blev ett drömresultat för Djurgården.

– Men vi har halva jobbet kvar och ska inte ta ut något i förskott. Man kunde dock inte har bett om mer här i den första halvleken av dubbelmötet.

Returen spelas på Cypern på tisdag.

På torsdag spelar även AIK playoff till Europa Conference League, borta mot tjeckiska Slovacko.

För Malmö FF väntar playoff till Europa League mot turkiska Sivasspor. Skånelaget inleder på hemmaplan. MFF har redan säkrat Europaspel då det vid förlust i dubbelmötet blir spel i Europa Conference League.