Djurgården vände och vann – gulddrömmen lever

Djurgårdens Marcus Danielson satte 3–2 på straff mot Malmö FF. Därmed ligger Stockholmslaget sex poäng bakom serieledande Häcken med tre allsvenska omgångar kvar att spela.

Djurgårdens Marcus Danielson satte segermålet borta mot Malmö FF.

Fotboll2022-10-20 20:47

Inför matchen mot Malmö hade Djurgården chansen att krympa avståndet till serieledande Häcken till sex poäng.

Detta mot ett MFF som haft förtvivlat svårt mot just Djurgården de senaste åren. En seger på de sju senaste försöken.

Då fick Djurgården en mardrömsstart på bortamötet.

Redan i den femte minuten, i efterskalven av ett långt inkast, vrickade Erdal Rakip in 1–0 till de regerande mästarna.

Ett resultat som, vid det laget, innebar att en Häckenseger mot Malmö på söndag definitivt skulle krossa stockholmarnas drömmar om SM-guld.

20 minuter senare var Djurgårdens gulddröm än mer avlägsen.

Malmös danske lagkapten Anders Christiansen serverade sin landsman Søren Rieks ett gyllene läge. Ett par ögonblick senare rasslade nätmaskorna i Djurgårdsmålet, 2–0.

I slutskedet av första halvleken fick Djurgården ett superläge att kvittera – men Hampus Finndells nick gick högt över och Malmös 2–0-ledning stod sig till pausvilan.

"45 plus tillägg kvar"

– Det är 45 plus tillägg kvar. Vi måste försöka gå för det och försöka få dit en boll så fort som möjligt och göra match av det, sade Djurgårdens Victor Edvardsen i halvtid i Discovery+.

Strax efter paus kom också reduceringen. Elias Andersson stötte en retur i tomt mål och gav bortalaget både hopp och energi.

Tio minuter senare, i den 62:a minuten, satte Kalle Holmberg bollen i nät. Kvittering, 2–2, och Djurgårdens gulddröm vädrade morgonluft.

På den efterföljande avsparken spelade Malmö hem bollen till mittbacken Dennis Hadzikadunic. Mittbacken höll i den, tappade den till Joel Asoro som helt plötsligt var fri.

Ismael Diawara i Malmös mål räddade friläget och höll sitt lag kvar i matchen.

Matchen avbröts

I den 73:e minuten avbröts matchen. Detta på grund av ett misstänkt sjukdomsfall på läktaren.

Sjukvårdspersonal rusade till platsen och matchen kunde återupptas omkring tio minuter senare.

I den 91:a minuten frispelades Asoro – när omkring tio minuter återstod på grund av avbrottet. Malmös mittback Jonas Knudsen rev ner anfallaren, och drog på sig både målchansutvisning och straff.

Fram för att slå straffen klev Marcus Danielson. Mittbacken var säkerheten själv och 3–2 var ett faktum. Därtill var Stockholmslagets drömmar om SM-guld åter vid liv.

I och med 3–2-segern kliver Djurgården förbi Hammarby upp andra plats i tabellen med 51 poäng. Häcken toppar allsvenskan på 56 poäng.

Poängtapp för Hammarby

Under kvällen kryssade Hammarby hemma mot Sirius. Matchen slutade 1–1 efter att Daniel Stensson kvitterat för Sirius i den 75:e minuten. Joel Nilsson gjorde Hammarbys mål. Detta efter att hemmalaget missat mängder av heta chanser.

– Man är förkrossad, det känns som att världen gått under nästan, sade Hammarbys Nahir Besara i Discovery+.

Det innebär att Hammarby nu ligger trea i allsvenskan, sju poäng efter Häcken.