Djurgården vann skandalpräglat derby: "Katastrof"

Marcus Danielson blev stor matchhjälte för Djurgården när han sänkte AIK i derbyt. Efterspelet handlar däremot om något helt annat: om skandalscenerna som utspelade sig i slutskedet. –Det är katastrof, säger Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson i Discovery+.

Poliser på planen motar bort AIK-supportrar som försökte ta sig in på planen i Stockholmsderbyt mot Djurgården.

Poliser på planen motar bort AIK-supportrar som försökte ta sig in på planen i Stockholmsderbyt mot Djurgården.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-05-28 16:56

Kort efter Danielsons avgörande 1–0-mål i 82:a minuten utspelade sig kaosscener på Tele2 arena.

Först smällde AIK-sektionen av ett tiotal bangers och minuter senare, när AIK:s Axel Björnström och Erick Otieno fick rött kort, eskalerade det.

Ytterligare bangers dånade på arenan och ett tiotal bengaler kastades in på gräset.

Därefter blev scenerna ännu värre.

Maskerade personer från AIK-sektionen tog sig förbi stängslet vid bortaklacken och började riva ner reklamskyltar och var på väg in på planen. In på plan tog de sig inte, men polis – med polishundar – konfronterande personerna där det även blev handgemäng.

– Det som händer är katastrof, det är barn och familjer som är här och tittar, det är katastrof, säger Djurgårdens lagkapten Eriksson i Discovery+.

– Det är förkastligt, vi får hoppas att folk har klarat sig och att det är lugnt på den fronten. Vi vill att det ska vara kul och för alla, det är tråkigt när det blir så här.

Omkring en timme efter spelavbrottet meddelade matchdelegaten att matchen skulle spelas klart, då hade mer än hälften av AIK-sektionen lämnat arenan.

Djurgården höll sedan undan de resterande fem minuterna, vann med 1–0 och är fyra i allsvenskan med 19 poäng efter elva spelade omgångar.

– Otroligt skönt, vi har jobbat otroligt hårt för det här. En skön 1–0-vinst, vi avgör sent, det är helt magiskt, säger Danielson i Discovery+.

AIK är nästjumbo med sex poäng efter tio spelade matcher.

Poliser på plan under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i Stockholm.
Poliser på plan under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!