Djurgårdens första seger: "Obeskrivligt skönt"

Fyra raka förluster fick räcka för Djurgården. 2–0 hemma mot Eskilstuna innebar Stockholmslagets första seger, och första poäng, i damallsvenskan 2022. –Det är obeskrivligt skönt, säger Djurgårdens Emelie Asplund Lövgren till Viaplay.

Hayley Dowd, i mitten, gjorde ett av Djurgårdens två mål i måndagens 2–0-seger hemma mot Eskilstuna. Arkivbild.

Fotboll2022-04-25 21:14

Fotbollssäsongen kunde inte ha börjat mycket sämre för Djurgårdens damer och efter fyra förluster och tolv insläppta mål var det ett pressat hemmalag som klev ut på Stockholms stadion på måndagskvällen.

Men anspänningen släppte snabbt. Redan i den sjätte minuten fick Hayley Dowd ett friläge efter en felpassning från Eskilstunas Matilda Plan, men gästernas målvakt Katlynn Fraine räddade.

Viktigt för nerverna

Dowd skulle omgående få en ny chans, för den efterföljande rensningen kom inte långt. Djurgården tog sig tillbaka in i straffområdet, och där knuffades Stinalisa Johansson omkull av Elin Rombing varpå domaren pekade på straffpunkten.

Dowd tog hand om straffen, och amerikanskan satte 1–0 till Djurgården.

– Det var superviktigt att få ett mål så tidigt. De nerver som fanns under de första minuterna släppte efter det, sade Djurgårdens Nellie Lilja till Viaplay efter den första halvleken.

Det var en jämn match och Eskilstuna försökte ständigt hitta luckor i hemmaförsvaret för att nå en kvittering. Men de riktigt vassa målchanserna lyste mestadels med sin frånvaro, och de lägena som trots allt gavs – som Mia Jalkeruds vassa distansskott i mitten av den andra halvleken – tog Djurgårdens målvakt Kelsey Daugherty hand om.

"Tuff inledning"

I slutminuterna kastade Eskilstuna upp allt de hade i motståndarnas straffområde, även målvakten Katlynn Fraine, men det hjälpte inte. I stället punkterade Djurgården matchen på tilläggstid när Alice Bergström stormade fram i en kontring och frispelade Lova Lundin till 2–0.

– Det är obeskrivligt skönt just nu, säger Emelie Asplund Lövgren till Viaplay.

– Vi har kämpat väldigt, väldigt hårt men inte fått saker och ting att stämma. Det har varit en tuff och svår inledning på den här säsongen. Så att vi får hålla nollan och gå härifrån med tre poäng, det är både väldigt skönt just nu och väldigt viktigt inför fortsättningen.

Medan Djurgården fick känna på hur det är att vinna den här säsongen, fick Linköping veta hur det känns att förlora. Borta mot Kristianstad blev det årets första nollpoängare efter att hemmalagets Tabitha Tindell blivit segerskytt med sitt 1–0-mål redan i den elfte minuten.

Och i nykomlingsduellen mellan IFK Kalmar och Brommapojkarna var det smålänningarna som drog det längsta strået. Jessica Ayers gjorde matchens enda mål i 1–0-segern, som var IFK Kalmars andra trepoängare för säsongen.