Djurgårdens supersöndag – derby och CL-lottning

Djurgården går starkt i allsvenskan. Efter en lite tyngre period har mästarlaget tre raka segrar, varav en är derbyvinsten mot AIK. På söndag väntar derby mot Hammarby och Champions League-lottning. –Vi känns starka, säger Emir Kujovic.

Emir Kujovic ser fram emot ännu ett derby.

Emir Kujovic ser fram emot ännu ett derby.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fotboll2020-08-08 12:25

Efter en stundtals svajig inledning på allsvenskan är Djurgården tillbaka på vinnarspåret. Sedan derbyvinsten mot AIK (1–0) i slutet av juli har man vunnit både mot Häcken (3–1) och Varberg (2–1). På söndag är det återigen dags för derby och en chans för Djurgården att visa att mästartakterna sitter i.

– Det känns bättre nu än när vi gick in mot "Gnaget". Vi hade en lite knackig start. Nu på slutet har vi fått med oss resultaten som vi vill, vi spelar ganska bra och det är klart att vi kommer in i derbyt med en bra känsla i laget. Det ska bli kul, säger anfallaren Kalle Holmberg inför mötet med Hammarby.

"Vad som helst kan hända"

Emir Kujovic, som stod för ett av målen i senaste matchen, ser även han fram emot derbyt även om något saknas.

– Det känns bra, vi känns starka. Men när matchen drar i gång på söndag spelar det ingen roll vad vi gjort innan. Det är en ny match och det är derby. Vad som helst kan hända.

– Det skulle göra jättemycket för självförtroendet att vinna. Vi såg det när vi slog AIK. Men det är speciellt när det är ett derby utan supportrar, säger Kujovic.

Dags för Europaspel

17.30 på söndag är det avspark på Tele2 arena. Tidigare samma dag ska Djurgården – för första gången sedan 2006 – lottas in i Champions League-kvalet.

– Helt ärligt har vi inte funderat så mycket på det. Jag hoppas att vi får en bra lottning mot lättare motstånd och hemmaplan. Det har känts som att det är längre bort, nu är det bara två veckor dit och massa matcher innan. Det gäller att fokusera på rätt saker, säger Emir Kujovic.

– Men vi vill ju vara där. Vi vill vinna allsvenskan och vi vill spela i Europa.

Med ett redan tätt och tufft spelschema i allsvenskan blir Champions League-spel inte bara en spännande resa utan också ytterligare en påfrestning.

– Det är där vi vill vara. Men det blir ännu mer matcher nu och vi kommer behöva ta hand om våra kroppar ännu mer. Det är hårt jobb, men det är roligt såklart, säger Kalle Holmberg.

Fakta: Champions League-kvalet

9 augusti: Första kvalomgången i Champions League lottas. Då får Djurgården veta vem motståndaren blir – och om det blir hemma- eller bortamatch.

Djurgården kan ställas mot: Celtic (Skottland), Astana (Kazakstan), Ludogorets (Bulgarien), Röda Stjärnan (Serbien), Karabach (Azerbajdzjan), Legia Warszawa (Polen), Maccabi Tel Aviv (Israel), Molde (Norge), Sheriff Tiraspol (Moldavien), Ferencvaros (Ungern), Dundalk (Irland), Slovan Bratislava (Slovakien), Süduva (Litauen), Omonia (Cypern), CFR Cluj (Rumänien), Sarajevo (Bosnien och Hercegovina), Dinamo Tbilisi (Georgien).

10 augusti: Andra kvalomgången i Champions League lottas samt första kvalomgången i Europa League, där Hammarby och Malmö FF finns med.

18–19 augusti: Djurgården spelar första kvalomgången i Champions League.

25–26 augusti: Andra kvalomgången i Champions League.

15–16 september: Tredje kvalomgången i Champions League.

Kvalspelet sker i enkelmöten – inte i dubbelmöten som tidigare – fram till och med playoffspelet till Champions League som avgörs över två matcher, hemma och borta.

22–23 september: Playoff-spel till Champions League inleds.

20–21 oktober: Gruppspelet i Champions League inleds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!