Dokumentet: Det här var Sveriges fotbolls-EM

Från ett flyg till Milano och möte mellan Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic i november till det bittra uttåg på tilläggstid mot Ukraina i åttondelsfinalen på Hampden Park Glasgow i juni. Här är Sveriges EM-resa från en svensk fotbollslegendars återkomst i landslaget till ett abrupt slut på Europamästerskapet.

Sveriges spelare jublar under matchen mot Polen i S:t Petersburg. Nu är EM-äventyret över.

Sveriges spelare jublar under matchen mot Polen i S:t Petersburg. Nu är EM-äventyret över.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-30 06:44

Ibrahimovic och Andersson träffas i Miano

Zlatan Ibrahimovic tackade för sig efter Sveriges misslyckade EM-slutspel i Frankrike 2016. Men anfallaren kastade aldrig bort nyckeln till den låsta dörren till landslaget. Efter att ha låst upp dörren och öppnat för Blågul-comeback sticker förbundskapten Janne Andersson till Milano i november 2020.

– När han öppnade upp på riktigt, för att han saknade landslaget, då är det min skyldighet att kolla upp det, säger Andersson till TT om den snabba resan till Italien.

Andersson och Ibrahimovic finner varandra snabbt och efter duons två träffar i Milano blir 39-åringen uttagen i truppen till VM-kvalstarten i mars.

– Det har varit klockrena snack från första stund. Hans agerande på och utanför plan och hela professionalismen var total under marssamlingen. En jätterolig bekantskap, både på och utanför plan. Bara positivt.

Där och då är planen att Ibrahimovic ska vara en del av EM-truppen.

Men med bara några dagar kvar till presentationen av truppen förstörs planeringen av Milanstjärnans knäskada.

"Jag har i dag pratat med Zlatan Ibrahimovic som dessvärre meddelat att hans skada stoppar hans medverkande i EM i sommar. Det känns såklart tråkigt, framför allt för Zlatan men också för oss. Jag hoppas att han så snart som möjligt är tillbaka på planen igen", säger Andersson i ett uttalande.

För Janne Andersson är det bara att skrynkla ihop och kasta pappret med tankarna kring hur landslaget skulle få ut Zlatan Ibrahimovics egenskaper utan att tappa grundprinciperna i spelet.

Förberedelser på Örebäcksvallen i Båstad

Filip Helander är i Malmö, Martin Olsson i Göteborg, Victor Nilsson Lindelöf i Manchester, Pontus Jansson i London och spelarna från Tyskland och Danmark är kvar i sina respektive länder. Dessutom får Dejan Kulusevski ledigt från den första kollektiva träningen då han anslöt sent från Italien.

Med andra ord är det en utspridd spelartrupp som tar de första stegen mot en sommar fylld av EM-matcher i en historisk coronapandemi.

Spelarna kommer till Båstad allt eftersom, förutom Jansson och Nilsson Lindelöf som kliver in EM-bubblan först i Stockholm.

Albin Ekdal börjar samlingen med en lättare förkylning (som konstaterades inte vara covid-19), Emil Krafth stukar foten och Janne Andersson suktar efter korv med bröd (som medierna serverades under träningarna).

Den stora grejen är dock att Pierre Bengtsson är på plats. Vänsterbacken som i VM-kvalet vikarierat för skadade Ludwig Augustinsson ingick inte i EM-truppen men får trots allt åka med till Båstad – som träningsreserv.

– Det är klart att det var ett hårt slag för mig personligen, säger han om petningssamtalet med Andersson.

– Jag var inte beredd på samtalet utan i mitt huvud hade jag förberett mig för EM, och det var där jag såg mig själv. Det tog några dagar att bearbeta beslutet.

Bengtsson spelar hela matchen mot Finland och i nästa samtal med Andersson får han beskedet: Åk inte till Hawaii.

Coronabubbla i Stockholm

Tre dagar efter segern mot Finland går Svenska fotbollförbundet ut med det allra senaste kring EM-truppen: Martin Olsson skada är värre än vad första rapporterna visade – och Bengtsson är helt plötsligt en EM-spelare.

"En fullgod ersättare till Martin", säger Andersson i ett uttalande.

I genrepet mot Armenien får Pierre Bengtsson på nytt spela en hel match, vilket gör att han helt plötsligt klättrat från petad till träningsreserv och helt plötsligt aktuell för en svensk premiärelva mot Spanien i Sevilla.

– Hur laget ser ut får vi se, men jag förbereder mig så bra som möjligt, säger han under lägerdagarna i Stockholm.

I den svenska huvudstaden kliver Victor Nilsson Lindelöf in i träning samtidigt som Pontus Jansson får smygstarta efter en lång säsong som avslutades med fest efter Brentfords lyckade kvalspel till Premier League.

Annars är det mycket corona. I princip bara, faktiskt. Corona, corona, corona.

Mycket av det hänger ihop med landslagets "semibubbla" i Båstad och som får betydligt starkare hölje när spelarna samlas i Stockholm efter en kortare ledighet. Från och med incheckningen på det centrala hotellet i Stockholm är bara digital kontakt tillåten med personer utanför bubblan.

– Nu hoppas vi att det ska bli bra när vi är inne i bubblan igen. Blir det inte det så får vi hantera det. Det är en konstig situation att vi fortfarande behöver tänka på det, men vi har valt det här upplägget och hoppas på att det ska bli bra nu, säger Andersson.

Riktigt bra blir det inte.

EM-lägret i Göteborg

Landslaget anländer till EM-basen i Göteborg där de ska hålla till under turneringen. En presskonferens flyttas hastigt. Janne Andersson, landslagschefen Stefan Pettersson och landslagsläkaren Anders Valentin ser allvarliga ut. De kommer med beskedet att Juventusstjärnan Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 och är kvar i isolering i Stockholm. Han missar premiären mot Spanien och hans EM-medverkan är i fara.

– Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger Anders Valentin.

Någon timma senare står det klart att Kulusevski sannolikt smittat landslagskamraten Mattias Svanberg som också testats positivt och tas av träningen i Göteborg.

Landslaget, som får kritik för valet att ge spelare och ledare ledigt efter lägret i Båstad, inför betydligt tuffare restriktioner.

Sverige kallar in en så kallad reservbubbla bestående av Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson, Isaac Kiese Thelin som tränar vid sidan av – redo att ersätta om det skulle behövas.

På sista träningen i Göteborg innan avresan till Sevilla för EM-premiären mot Spanien tränar landslaget utan två centrala mittfältare: Albin Ekdal och Jens Cajuste. Ekdal hålls borta som en försiktighetsåtgärd på grund av en känning och Cajuste har ådragit sig en lättare stukning av fotleden.

EM-premiär i Sevilla

12 juni flyger landslaget till Sevilla. Kvar i Sverige är Kulusevski och Svanberg. Bådas fortsatta medverkan i EM är i fara.

Efter att landslaget kliver av planet och slår på mobiltelefonerna slås de också av nyheten om danska mittfältsstjärnan Christian Eriksens hjärtstillestånd mitt under mötet med Finland i Köpenhamn. Händelserna i Parken går raka vägen in i själ och hjärta hos svenska spelare och ledare.

– Alla våra tankar, kärlek och styrka går till Christian, hans familj, hans nära och kära och hela den danska truppen. Vi hoppas självklart att Christian är på bättringsvägen, återhämtar sig och snart är fullt frisk igen, säger lagkaptenen Sebastian Larsson.

På matchdagen spikar Sverige EM-truppen och Kulusevski och Svanberg kan andas ut. Båda är kvar och spelarna i reservbubblan åker hem.

I den spanska sommarhettan inleder Sverige gruppspelet mot Spanien. Albin Ekdal, som hade en känning inför matchen, finns med i startelvan.

Det blir en tuff match.

Spanjorerna rullar boll och har ett hårt grepp om matchen. Robin Olsen står för flera vassa räddningar och Spaniens anfallare Álvaro Morata har inte siktet inställt när det behövs.

I Sverige imponerar Alexander Isak stort och ligger bakom de få chanser Sverige skapar i matchen. Bland annat frispelar han Marcus Berg som missar öppet mål.

Sverige får med sig 0–0 och efteråt är reaktionerna blandade. Kritik riktas mot Sveriges försvarsinriktade spel samtidigt som 0–0 borta mot Spanien får anses som en resultatmässigt bra start på EM.

– Jag skäms inte över resultatet. Jag tycker vi är förtjänta av ett kryss. Jag ber inte om ursäkt, säger Janne Andersson som även meddelar att han räknar med att Dejan Kulusevski kan vara med i nästa match.

Tillbaka till Göteborg

Marcus Berg får efter matchen ta emot hot och hatiska kommentarer på sociala medier för en missad målchans. Berg stöttas av laget och landslaget polisanmäler och en förundersökning inleds några dagar senare.

– Det var tungt i går och tungt i natt, men det är något man får bearbeta och gå vidare ifrån, säger anfallaren.

Värmen i Sevilla slet hårt på de svenska spelarna och med fyra dagar till nästa match ägnas mycket av tiden i Göteborg åt återhämtning.

Dejan Kulusevski är på EM-basen och tränar och kommer att åka med till mötet med Slovakien i S:t Petersburg. Mattias Svanberg får fortfarande stanna hemma.

Slovakien får in smittan i sin trupp. Försvararen Denis Vavro och en ledare isoleras efter positiva test.

Match mot Slovakien

Sverige är på plats i Ryssland för EM:s andra gruppspelsmatch. Kulusevski finns med i matchtruppen och Janne Andersson väljer att mönstra samma elva som mot Spanien.

Det är ingen vidare första halvlek av Blågult. Anfallsspelet kommer inte i gång och första 45 minuterna är en rätt sömnig tillställning. Men i andra halvlek händer något.

Offensiven börjar kugga i och det skapas flera bra chanser. Återigen är Alexander Isak ett stort hot. 21-åringen har många farliga lägen och imponerar bland annat med flera fina dribblingsaktioner.

Men det är Emil Forsberg som blir hjälte.

Efter att inhopparen Robin Quaison ordnar en straff sätter Forsberg matchens enda mål från straffpunkten.

Isak kallas given av Janne Andersson efteråt och Quaison anser att han ska starta nästa match. Kulusevski blir kvar på bänken hela matchen på grund av matchbilden.

Gruppetta

Spanien kryssar mot Polen vilket gör att Sverige är etta inför sista gruppspelsmatchen mot Polen – även den i S:t Petersburg. Vid seger blir Sverige gruppsegrare men man riskerar också att bli trea.

Den 21 juni, två dagar före matchen mot Polen, blir Sverige klart för åttondelsfinal. Detta efter att man garanterat kommer att bli en av de fyra bästa grupptreorna – trots en eventuell förlust mot storstjärnan Robert Lewandowskis pressade Polen.

Samtliga svenska spelare tränar inför gruppavgörandet. Den enda som inte är uttagningsbar är tidigare coronapositive Mattias Svanberg, som dock följer med till S:t Petersburg.

Vid gruppseger hamnar Sverige i Glasgow. Något som stoppar inresta svenska supportrar. Det krävs karantän i tio dagar samt coronatest dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige.

Samma dag som Sverige möter Polen ska Tyskland och Ungern spela på Allianz Arena. Kommunfullmäktige i München vill lysa upp arenan i regnbågsfärger – för att visa solidaritet med hbtq-personer i Ungern. Men det tillåter inte Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Till att börja med är det bedrövligt och sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om de här frågorna. Att man som människa inte ska få älska och leva med vem man vill utan att man ska lagstifta på ett konstigt sätt som man tydligen gjort i Ungern. Där är jag väldigt klar med vad jag tycker, säger Janne Andersson.

Polen i S:t Petersburg

Ryssland bjuder på en rejäl värmesmocka. Under dagen är det upp emot 35 grader varmt i S:t Petersburg. Det svenska landslaget – som har Quaison i startelvan i stället för Berg – går ut på arenan och inleder som skjuten ur en kanon.

Det tar endast 81 sekunder för Emil Forsberg att göra 1–0 – det näst snabbaste i EM-historien. Ett desperat Polen arbetar sig dock in i matchen och Robert Lewandowski står för en sanslös dubbelmiss när han nickar i ribban två gånger om.

I 55:e minuten får Dejan Kulusevski göra EM-debut. Fyra minuter senare har han stått för förarbetet till Forsbergs 2–0-mål. Men Lewandowski både reducerar och kvitterar. Samtidigt i Sevilla kör Spanien över Slovakien och där och då är Sverige grupptvåa och har en åttondelsfinal i Köpenhamn att vänta.

Så blir det inte.

På tilläggstid kliver Viktor Claesson fram och sätter 3–2, gör Sverige till gruppetta och ordnar en åttondelsfinal i Glasgow mot Ukraina.

Åttondel väntar

Sverige återvänder till Göteborg som gruppsegrare. Formstarka Emil Forsberg, tre EM-mål, och Robin Olsen, två hållna EM-nollor efter storspel, dras med lättare skavanker men snart står det klart att det inte är någon fara.

Trots sju poäng på tre matcher får det svenska spelet kritik. Passningsspelet är sämst i hela gruppspelet och både spelare och ledare pratar om att de vill få till ett bättre spel med boll i åttondelsfinalen.

– För att kunna utvecklas så att vi kan ta oss hela vägen måste vi bli bättre på det. Men det kan vi göra och jag är inte orolig, säger Kristoffer Olsson.

På klassiska Hampden Park förbereder sig Sverige med en sista träning. Janne Andersson meddelar att samtliga spelare – återigen – finns tillgängliga.

Truppmässigt handlar förhandssnacket mycket om Dejan Kulusevski ska finnas med från start eller inte.

Det bittra slutet på tilläggstid

Det svenska landslaget åker till Hampden Park i Glasgow för att spela sig till kvartsfinal mot ett Ukraina som tagit sig vidare efter en seger och två förluster i gruppspelet.

Men det både börjar och slutar i moll.

Oleksandr Zintjenko smäller dit ledningsmålet på en halvvolley i den 27:e minuten, men Emil Forsberg – vem annars? – kvitterar via en Ukrainaförsvarare två minuter innan halvtidsvilan.

Och i andra halvlek är det just Forsberg som är nära att frälsa Sverige.

Men först träffar han stolpen, och sedan träffar han ribban. Även Dejan Kulusevski hotar Ukrainas mål när han bryter in från högerkanten och är hårsmån från att böja in 2–1, men Heorhij Busjtjan får fingertopparna på bollen.

Matchen går till förlängning – som börjar illa för svensk del. Efter åtta minuters spel får Marcus Danielson syna det röda kortet på grund av en vårdslös satsning med sulan först.

Därefter blir det en kamp för att nå en straffläggning för Blågult – som misslyckas. För i den 121:a minuten når inhopparen Artem Dovbyk först på ett inlägg och nickar in segermålet för Ukraina.

Sverige är utslaget, och Ukraina får åka vidare till Rom för att möta England i en kvartsfinal.

Förbundskapten Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic under fotbollslandslagets träning på Friends arena inför VM-kvalmatchen mot Georgien i mars. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic under fotbollslandslagets träning på Friends arena inför VM-kvalmatchen mot Georgien i mars. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!