Dolbergs dynamit tar Danmark vidare i EM

Den danska sagan lever vidare i fotbolls-EM. Kvartsfinal väntar efter inhopparsuccé för Kasper Dolberg och 4–0 mot Wales. –Helt vilt, säger förbundskapten Kasper Hjulmand om hemmastödet – på bortaplan.

Anfallaren Kasper Dolberg blev matchhjälte för Danmark i åttondelsfinalen i fotbolls-EM mot Wales.

Anfallaren Kasper Dolberg blev matchhjälte för Danmark i åttondelsfinalen i fotbolls-EM mot Wales.

Foto: Koen van Weel/AP/TT

Fotboll2021-06-26 17:09

Efter det dramatiska hjärtstoppet för lagets stjärna Christian Eriksen och två inledande förluster i gruppspelet var det inte mycket som talade för Danmark i EM.

Eller så var det kanske det. För redan i den andra av de där förlustmatcherna visade danskarna både imponerande spel och vilja när man pressade världsettan Belgien i Köpenhamn.

Så kom lyftet med 4–1 mot Ryssland – och nu ännu en seger i åttondelsfinalen mot Wales. Danskarna är nu första lag i EM-historien hittills som gjort fyra mål i två matcher i rad.

Dolbergs dubbel

Passande nog var det en extra hemtam dansk som gjorde det. Kasper Dolberg, fostrad i Ajax men nu i franska Nice, fick chansen från start när ordinarie Yussuf Poulsen fått skadekänningar i låret.

På sin gamla hemmaplan fick Dolberg efter knappa halvtimmen bollen från Mikkel Damsgaard ute till vänster. Han petade den inåt några gånger och drog sedan in en läcker insida till 1–0 vid bortre stolpen, utan chans för Wales-målvakten Danny Ward.

Andra halvlek hann sedan knappt börja innan 23-åringen slog till igen. Wales-inhopparen Neco Williams rensade ett inlägg – rätt i gapet på Dolberg som dundrade in 2–0 bakom Ward.

– Det kändes direkt när man kom in och såg alla röda tröjor, det känns som en hemmamatch, säger Dolberg efter matchen i TV4:s sändning.

– Det hjälper alltid att göra mål, men det är väldigt lätt att komma in i det här laget, det är en stark grupp killar. Jag är stolt att vara en del av det här laget, fortsätter han.

Spikarna i kistan drogs sedan in av Joakim Maehle till 3–0 i 88:e minuten och Martin Braithwaite på stopptid, när Wales redan hade gett upp.

Lycklig Hjulmand

Lördagskvällens vinst smakar extra gott av att den kom på arenan där också Christian Eriksen en gång i tiden slog igenom, som tonårsstjärna i Ajax för tio år sedan.

Förbundskapten Kasper Hjulmand hade redan på förhand samlat styrka i kopplingen mellan Danmark och Amsterdam, där mängder av danska landslagsspelare utvecklats i Ajax genom åren.

Det bidrog till rena hemmastämningen på lördagskvällen.

– Jag vill bara säga två ord: tacksamhet och beundran. Tacksamhet för att så många danskar är här och ger oss det här stödet. Den uppbackning vi får: det är helt vilt, säger Hjulmand på presskonferensen efteråt.

Hans beundran går till spelarna.

– Att de hela tiden kan samla ihop sig så bra. Vem vi än slänger in så spelar de bra, konstaterar förbundskaptenen.

Skador oroar

En viss dansk oro finns samtidigt i skadeläget. Dolberg ersatte visserligen Yussuf Poulsen med den äran, men mot Wales tvingades lagkapten Simon Kjaer stiga av i andra halvlek. Redan från början saknades även Daniel Wass i matchen på grund av sjukdom.

Härnäst väntar nu en riktig långresa. Kvartsfinalen mot antingen Nederländerna eller Tjeckien spelas i Baku i Azerbazjdzjan om en vecka, lördag den 3 juli.

Och sedan ska man vidare till slutavgörandet i London – där man gärna får sällskap av Sverige.

Åtminstone om supportrarna får råda.

– Vi ses i semifinalen, hälsar Anders och Oliver, två av de tusentals danskar som gladdes i Amsterdam på lördagen.

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand jublar över 4-0-segern i åttondelsfinalen mot Wales.
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand jublar över 4-0-segern i åttondelsfinalen mot Wales.
Fakta: Slutspelshalvorna i EM

Danmark möter i kvartsfinal vinnaren mellan Nederländerna och Tjeckien, som spelas på söndagen.

I semifinal väntar sedan kvartsfinalvinnaren på Sveriges del av slutspelsträdet, där vinnaren mellan Sverige och Ukraina möter vinnaren mellan England och Tyskland i kvartsfinal. Båda de åttondelsfinalerna spelas på tisdag.

På den andra halvan spelas den ena kvartsfinalen mellan Italien och vinnaren av Belgien-Portugal (på söndagen). Den andra kvartsfinalen går mellan måndagskvällens vinnare, då Frankrike möter Schweiz och Kroatien ställs mot Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!