Dortmund och Milan lever i "Dödens grupp"

Dortmund inledde Champions League-hösten skakigt och Milan stod utan vare sig seger eller gjorda mĂ„l. Nu har storlagen vĂ€xlat upp. Med tvĂ„ omgĂ„ngar kvar har samtliga klubbar i grupp F - "Dödens grupp" – chansen att gĂ„ vidare.

Dortmund Àr nÀra slutspel i Champions League efter 2-0 hemma mot Newcastle.

Fotboll2023-11-07 20:42

Dortmunds 2–0 hemma mot Newcastle innebĂ€r att slutspelsplatsen Ă€r nĂ€ra och Milan har plötsligt möjligheten att haka pĂ„ tyskarna till spel i Ă„ttondelsfinalerna i februari.

Rafael Leaos cykelspark och Olivier Girouds kraftfulla nick gav 2–1 mot Paris SG hemma pĂ„ San Siro.

Efter blott en poÀng pÄ de tvÄ inledande omgÄngarna av Champions League-gruppspelet var Dortmund illa ute.

Nu Àr lÀget det omvÀnda.

Hemma mot Newcastle pĂ„ tisdagskvĂ€llen imponerade Dortmund stort och 2–0-segern var bĂ„de klar och rĂ€ttvis – och betyder att en slutspelsplats finns inom klart rĂ€ckhĂ„ll.

Blekt Newcastle

Dortmund, som tryckte gasen i botten direkt frĂ„n avspark, tog ledningen i den 26:e minuten dĂ„ den tyska landslagsanfallaren Niclas FĂŒllkrug hittade rĂ€tt – hans första fulltrĂ€ff i Champions League. Newcastle, utan skadade Alexander Isak, var otroligt blekt under de första 45 minuterna men tack vare ett par byten i halvtid jĂ€mnades matchbilden ut i den andra halvleken. NĂ„got mĂ„l fick dock engelsmĂ€nnen inte till och i stĂ€llet kunde Julian Brandt behĂ€rskat rulla in 2–0 efter en snabb omstĂ€llning.

I och med segern stÄr Dortmund pÄ sju inspelade poÀng i grupp F, med tvÄ omgÄngar kvar att spela. Det ska nu mycket till för att laget ska missa slutspel, ett kryss till lÀr rÀcka.

Milan, mÄllöst och med bara tvÄ poÀng efter tre matcher, var piskat att producera nÄgot positivt mot PSG.

VarpÄ Milan Skriniar nickade Paris till ledning redan efter nio minuter. Men repliken kom omgÄende. Gianluigi Donnarumma slÀppte retur pÄ skottet frÄn Olivier Giroud och Rafael Leao cykelsparkade akrobatiskt in returen.

Girouds vinnande nick

BÄda lagen skippade hÀngslen och bÀlten. Det var full fart framÄt Ät bÄda hÄll och mÀngder med chanser.

En bit in i andra halvlek visade Giroud varför han fortfarande Àr en avslutare och huvudspelare av klass.

Fransmannen nĂ„dde högst pĂ„ Theo Hernandez inlĂ€gg och nickade med kraft in 2–1-mĂ„let, ett resultat Milan lyckades hĂ„lla trots en ihĂ„llande fransk forcering.

Sjachtars skrÀll

Ukrainska Sjachtar Donetsk, som spelar sina hemmamatchen i Hamburg, skrĂ€llde och besegrade Barcelona med 1–0 i grupp H. Trots förlusten har Barcelona avancemang i egna hĂ€nder inför de avslutande omgĂ„ngarna av gruppspelet.

GrupptvĂ„an Porto gjorde jobbet och slog jumbon Antwerpen med 2–0 och Ă€r dĂ€rmed uppe pĂ„ samma poĂ€ng – nio – som Barcelona.

Klubbarna möts i nÀsta omgÄng.

AtlĂ©tico Madrid tog sig ett stycke nĂ€rmare Ă„ttondelsfinal via 6–0 – tvĂ„ mĂ„l var av Antoine Griezmann och Alvaro Morata – hemma mot Celtic. Samtidigt slog Lazio Feyenoord med 1–0 vilket ger en fortsatt hĂ„rd kamp mellan AtlĂ©tico, Lazio och Feyenoord om de tvĂ„ första platserna.