Drömmål av Angeldahl – Europadrömmen nära

Häcken har skaffat sig ett drömläge i det avgörande Champions League-kvalet mot norska Vålerengen. Filippa Angeldahl gjorde två mål när Häcken vann bortamötet med 3–1. Men segern borde ha varit större.

Häckenspelarna hade många skäl att jubla borta mot Vålerenga.

Fotboll2021-09-01 20:56

Efter 82 spelade minuter såg dubbelmötet i princip ut att vara avgjort. Då hade Häcken hela 3–0 borta mot Vålerengen och såg ut att redan kunna räkna in en plats i Champions League-fotbollens gruppspel.

Men det gäller att inte slappna av och när landslagsmålvakten Jennifer Falk skulle sparka iväg en enkel hemåtpassning gick det galet. Snedträffen hamnade rakt i gapet på Rikke Madsen som utan problem lade in 1–3 i öppet mål.

Skott i ribban

Under slutminuterna hade norskorna bud på fler mål – bland annat ett skott i ribban – men Häcken red ut stormen och åker trots allt hem till Göteborg med ett kanonresultat inför returen nästa onsdag.

Den stora segerorganisatören blev Filippa Angeldahl, som under sommaren fick sitt stora internationella genombrott när Sverige tog OS-silver i Tokyo. Den 24-åriga mittfältaren var ständigt ett hot kring norskornas straffområde och i den 32:a minuten visade hon varför det är dumt att ge hennes högerfot utrymme.

Angeldahl fick bollen strax utanför straffområdet och klippte till direkt. Distansskottet satt otagbart i det högra krysset och innebar 1–0 till gästerna.

Fina kombinationer

Strax före paus utökade hon ledningen efter ett fint kombinationsspel från Häcken. Julia Zigiotti Olme spelade bollen till Johanna Rytting Kaneryd som direkt petade den vidare till Angeldahl som från en position mitt i straffområdet sköt in 2–0.

I den 64:e minuten styrde sedan Stina Blackstenius in 3–0, återigen efter fint förarbete, den här gången från Angedahl och Zigiotti Olme.

Då såg den svensknorska duellen avgjord ut. Men efter den snöpliga reduceringen lever mötet en vecka till.