Drömuppdraget: VIF-profilen klar för allsvensk klubb

Mikael Krantz är något av ikon som målvaktstränare i regionen. Nu kan han även titulera sig allsvensk målvaktstränare. "Sedan förra veckan tränar jag Växjös dammålvakter", säger han.

Mikael Krantz har varit målvaktstränare i många, många år. Här ses han på torsdagskvällens träning med damlaget i Vimmerby IF. Nu är han även allsvensk målvaktstränare...

Mikael Krantz har varit målvaktstränare i många, många år. Här ses han på torsdagskvällens träning med damlaget i Vimmerby IF. Nu är han även allsvensk målvaktstränare...

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2020-05-07 19:47

Han har varit målvaktstränare i olika former i över 40 år. Några tankar på att lägga av...? Eh, det verkar inte så. Snarare tvärtom. Mikael Krantz har varit och är fortfarande verksam i en rad olika klubbar i främst vår trakt, men även i klubbar längre bort. Här är hans senaste uppdrag: målvaktstränare för allsvenska Växjö DFF.

– Det känns jätteroligt, säger han med ett smittande skratt efter att han precis haft ett pass med Vimmerbys herrmålvakter. 

Han skyndar sig snabbt att tillägga... "du behöver inte skriva så mycket om det, va?".

Nja, att bli allsvensk målvaktstränare hör inte till precis till vanligheterna, ändå. 

Hur har du fått det här uppdraget?

– Jag känner deras huvudtränare Magnus Olsson väl sedan många år tillbaka. Det är främst på den vägen. 

Förra veckan var det premiärdags. Då körde Krantz tre träningspass. Framöver väntar två träningar i veckan. 

Är det här det största du varit med om som målvaktstränare?

– Ja, det måste jag nog säga. Jag har jobbat med många olika lag och spelare genom åren, men inget som det här. 

I Växjö gnuggar han bland annat två utländska landslagsmålvakter; Katlynn Fraine och Vera Amanda Varis. 

– Det är riktigt bra klass på dem och en helt annan nivå än den jag brukar vara på. De har en otrolig inställning och konkurrenssituationen är stenhård. 

På vilket sätt skiljer det att träna dem?

– Det är enormt fokus på träningarna och glädje för dem är att vinna. Inget annat. De är proffs ut i fingerspetsarna och de förväntar sig också att få tillbaka samma sak av ledarna. Det är klart att det ställs andra krav på mig som målvaktstränare. 

Tränarsysslan i Växjö innebär att Micke Krantz har dragit ner på antal lag som han tränar veckovis. Det fanns inget annat val. 

– Jag har fått säga ifrån till ett par lag, så är det. Utöver Växjö har jag nu "bara" Vimmerby, Tranås och även lite i Högsby. 

Måste du förbereda dig på ett annat sätt när det handlar om Allsvenskan?

– Ja, det är viss skillnad. Jag har en hel lunta med papper jag måste gå igenom. Klubben har tydliga önskemål på hur de vill att deras målvakter ska agera i vissa situationer och då anpassar jag träningarna efter det. Övningarna är kanske i grund och botten som de jag brukar köra, men det är ändå en liten annan touch på dem. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!