Tuna ryckte upp sig efter svag början: "Delade känslor"

Var ska vi egentligen börja? Tja, varför inte med att IFK Tuna spelade oavgjort mot Norrahammars GIS i kvalpremiären. En premiär som var minst sagt händelserik – och svängig. "Vi avslutade starkt, men vår första halvlek var inte bra", säger Tuna-tränaren Lasse Gustavsson.

Det såg inte alls bra ut för IFK Tuna i den första halvleken mot Norrahammar, då gästerna gick fram till 0-2. Men IFK reste sig till slut.

Det såg inte alls bra ut för IFK Tuna i den första halvleken mot Norrahammar, då gästerna gick fram till 0-2. Men IFK reste sig till slut.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-10-14 18:18

Vad skulle vi få för matchbild? Ett framåtlutande IFK med hård press på motståndet? Det var väl någonstans där vi hade anat oss hur matchöppningen skulle te sig. 

Men, nä. Där var vi aldrig, förutom när Victor Gustavsson bjöd på några fina svepande passningar mot ytterkanter som kunde ha lett till farligheter för Tuna. Istället var det gästande Norrahammar i grönt och vitt som ganska omedelbart tog tag i taktpinnen. Det såg ut som de ville mer, de sprang mer, de vann mer dueller – mot ett förhållandevis stillastående och passivt hemmalag. 

– Det är bara att konstatera att det inte var bra. Vi åkte på några snabba omställningar där Norrahammar gjorde det bra och vi mindre bra, säger tränare Gustavsson en stund efter matchens slut på ett regnigt, vindpinat Tunhamra. Väderleken ställde till det en hel del och något som Norrahammar hade klar fördel av första 45 minuterna då de hade vinden på sin sida. 

– Ja, det var faktiskt ganska svårt i blåsten i första halvleken, säger "VG" (Victor Gustavsson).

Nåväl. Det kändes som det bara var en tidsfråga innan gästerna skulle öppna målskyttet. Det dröjde till runt den 20:e minuten. Då prickade Tobias Lundkvist rätt med en mycket vackert slagen frispark. Tuna-målvakten Tobias Thuresson hade inte skuggan av en chans att rädda där. Bara någon minut senare kom 0–2 via den skicklige vänsteryttern Vincent Mawanga. Han löpte rätt och snabbt på målvakten Miki Trubarac långa utspark och avslutade iskallt. 

Tuna var pressat, frustrerat och hittade inte alls rätt. Okej, det vaskades fram ett par möjligheter genom Johan Lundin och Anton Carlsson, å andra sidan hade Norrahammar fler potentiella målchanser. Bland annat via två ribbträffar. 

undefined
Victor Gustavsson fixade den så viktiga kvitteringen för Tuna.

I slutet av den första halvleken bjöds IFK in i matchen då Noel Lindblom inom loppet av bara några minuter fick två gula kort. Alltså rött. 

Vad sa ni i paus?

– Vi bytte system och satsade på 4–4–2. Jag vet inte om vi fick någon effekt av det direkt, men vi kände förstås att vi måste göra det bättre i andra halvlek, säger Lasse Gustavsson. 

Någon synlig förbättring skedde inte, åtminstone inte första kvarten. Då höll Norrahammar uppe spelet på ett bra sätt, trots en man mindre på planen. Det var faktiskt så att laget var närmare 0–3 än en Tuna-reducering. Vi minns bland annat ett jätteläge när Anton Borgström i princip bara hade att raka in bollen i öppet mål, men träffade stolpen. 

– Känslan är att vi aldrig hade orkat resa oss om de gjort mål där, menar Gustavsson. 

Mål blev det inte – och vi fick istället se att matchen ändrade karaktär. Till IFK:s fördel. Delvis beroende på ett antal byten där rutinerade trion Ted Åström Åberg, Martin Carlsson och Oskar Eriksson fick speltid. Det var precis vad Tuna behövde. 

Samtidigt ska det sägas att Norrahammar tappade kraft och energi. 

– Vi orkade inte, utan tröttnade ganska rejält sista 20, säger lagets tränare Jon Borka och tillägger att han hade räknat med bättre motstånd (!).

– Sett till att Tuna tagit många poäng i sin serie, så trodde vi att de var bättre. Som matchen utvecklade sig får vi ändå vara nöjda med en poäng, trots att vi borde haft en större ledning i paus. 

Med dryga kvarten kvar kom reduceringen. Anthon Békési höll sig framme på Anton Carlsson fina inlägg och stötte in 1–2. Kort därefter kom kvitteringen via ett långskott av Victor Gustavsson. 

– Då var jag nästan säker på att vi skulle vinna, men tyvärr tog vi inte tillvara på det momentum vi hade, säger IFK-tränaren. 

Är du nöjd med poängen?

– Både och. Jag har lite delade känslor. Sett till att vi kom tillbaka så starkt så borde vi kanske ha vunnit. 

• Tenhult vann den andra kvalmatchen i gruppen mot Solberga med 2–0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!