Duellen: Bästa lagen i Gullringens GoIF

Under jul- och nyårshelgen kommer vi återpublicera några av de mest lästa sportjobben under 2020. Här är en fotbollsartikel från april – där våra reportrar Michael Nordin och Torbjörn Allvin plockade ut varsin favoritelva i Gullringens GoIF de senaste tio säsongerna.

2013. Jubel efter ett viktigt mål av Robin Edgar. Han gratuleras av bland andra Johan Hermansson, Rasmus Samuelsson, Anton Palmér, Robert Samo, Axel Svensson, Linus Kasselstrand och Markus Ahl.

2013. Jubel efter ett viktigt mål av Robin Edgar. Han gratuleras av bland andra Johan Hermansson, Rasmus Samuelsson, Anton Palmér, Robert Samo, Axel Svensson, Linus Kasselstrand och Markus Ahl.

Foto: Ossian Mathiasson

Fotboll2020-12-27 20:30

MICHAEL NORDIN (Daniel de Gois): Sedan några år tillbaka satsar Gullringens GoIF uteslutande på spelare från närområdet. En sund taktik. Men visst saknar man alla spännande värvningar från början av 2010-talet? När brassar, polacker och engelsmän anlände till Gullemon med jämna mellanrum. Mitt första val blir självklart Daniel de Gois. Den elegante brassen som hade en magisk vänsterfot. Var som allra bäst den första sejouren 2008, men han gjorde ett starkt avtryck även på 2010-talet. Över till kollega Allvin. Reglerna är glasklara: vi väljer spelare varannan gång och det måste vara två helt olika elvor.

TORBJÖRN ALLVIN (Linus Kasselstrand): Sökes: En stabil, pålitlig spelare som skänker trygghet i ett decennium som präglats av stor spelaromsättning (första halvan) och till viss del ett identitetssökande. Funnit: Linus Kasselstrand. Överumskillen med några år i ÅFF är själva sinnebilden för en hårt jobbande karaktärsspelare, alltid med lagets bästa för ögonen. Kapten i några år och spelade alltid enkelt och effektivt. 

NORDIN (James Weber): Då tar jag ytterligare en utländsk stjärnspelare. När Weber drog på sig Gullringströjan var det i princip målgaranti. Anfallaren från USA utvecklade en speciell relation med klubben och kom hit fem gånger (!). 2012, 2013, 2014, 2015 och 2017. Facit: 42 mål på 51 matcher.

undefined
Succéspelare. Med 42 mål på 51 matcher har James Weber högst målsnitt av alla anfallare de senaste tio åren. Senaste säsongen var 2017.

ALLVIN (Igor Cavkov): Nordin nöp Weber framför mig. Mitt val är lika starkt, enligt mig: Igor Cavkov. Den storvuxne, målfarlige powerforwarden hade bland annat representerat ÅFF och några division 2-klubbar, innan det blev lir på Gullemons fina matta under två säsonger. Och nog levererade han alltid: 23 seriemål på 33 kamper. Ett fint facit som säger mycket. 

NORDIN (Alexander Swartz): Trots att det "bara" handlar om fyra säsonger känns det som att Swartz har spelat i Gullringen i en evighet. Följsam och brytningssäker mittback som sällan gör en dålig match. Har dessutom utvecklats till en naturlig ledare de senaste åren och belönats med kaptensbindeln.

ALLVIN (Ola Lindblom): På tal om trygga spelare. Här har vi en till. Har under de senaste tio åren varit en av de allra bästa lokala spelarna. Har en gudomlig vänsterfot, är säker i sitt passningsspel och har också en förmåga – som faktiskt få har i trakten – att nästan aldrig hamna i tidsnöd. Solklar i mitt lag.

NORDIN (David Lindgren): Det är lika bra att spika mittbacksparet direkt. Nu för tiden är David Lindgren främst förknippad med Vimmerby IF, men i början av 2010-talet var han Mr. Gullringen. En fysisk och pålitlig back som alltid gav 110 procent för laget. Inte helt olik Alexander Swartz i spelstilen.

ALLVIN (Marcin Muzska): Given. Den sympatiske bjässen från Polen har hittat sitt paradis på jorden, Gullringen. Gjorde sex säsonger i gulsvart under 2010-talet – och har hela tiden legat på en hög och jämn nivå. 

undefined
Den polske målvakten Marcin Muszka gjorde sin första säsong i Gullringen 2012. Så småningom flyttade han och familjen till Småland på permanent basis.

NORDIN (Ted Åström Åberg): Var en av Gullringens bästa spelare i flera år, innan han värvades till Vimmerby hösten 2013. Snabb och stark spelare som nu är tillbaka på Gullemon. Här tar Ted plats som ytterback.

ALLVIN (Daniel Gustafsson): Hade förmånen att ha "Bränna" som spelare det gångna året som tränare i DSK. Här kan vi snacka om kvalitetsspelare, med många egenskaper: Huvudspelet, närkampsspelet, passningsspelet, skottförmågan. You´ll name it. Var tongivande i Gullringen i början av 2010-talet och också kapten en period. 

NORDIN (Andre Xavier Reis): Alltid glad. Alltid kreativ. Alltid målfarlig. Med ett stort leende på läpparna blev Andre snabbt en publikfavorit på Gullemon. Att ha både honom och Daniel på mitt mittfält känns som en vinstlott.

ALLVIN (Johan Hermansson Liström): Det kom något överraskande för mig, men "Herman" är den spelare som gjort flest seriematcher i GGoIF det senaste decenniet: 141 – på åtta säsonger. Mångsidig spelare med utsökt blick för spelet, smart och med härlig teknik och bollkänsla. 

NORDIN (Dragan Zivic): Som tränare hade Zivic ingen större lycka i norra Småland (läs Vimmerby IF 2019). Som spelare gick det bättre. Han tillhörde Gullringen 2012 och bidrog massor med sin rutin. En proffsig spelare med fin spelförståelse.

ALLVIN (Christian Simonsson): Tog plats i mitt "VIF-lag". Gör det här också – som högerback! Jodå. Har framför allt spelat inre mittfältare, men nästan lika bra som ytterback. En lagspelare av format. 

NORDIN (Alhagie Ceesay): Min joker. Han kanske inte gjorde något jätteavtryck i Gullringen under mardrömssäsongen 2015. Men det syntes att potentialen var stor. Linköpingskillen fick också en fin karriär med några säsonger i division 2 (Värmbol och Assyriska).

ALLVIN (Rasmus Bexell): Pangar man in 31 mål på 51 seriematcher, så tar man plats i min elva. Knep ännu en KBK-fostrad spelare framför Kisapöjken Nordin. "Ralle" är svår att möta, inte bara för sin målfarlighet och längd, utan också för sin tuffa spelstil.

undefined
Genom åren har Gullringen haft flera brasilianska spelare i truppen. Bäst minns vi trion Daniel de Gois, Andre Xavier Reis och Adysson de Lima Azevedo.

NORDIN (Tobias Carlsson): Här har vi en spelare som verkligen behärskar alla positioner. Målvakt, back, mittfältare eller anfallare. Det spelar ingen roll. De flesta trodde att tiden i Gullringen var över hösten 2011 – när han återvände till moderklubben Slätmon. Men icke. "Tobbe" kom tillbaka och har varit en ovärderlig resursspelare för GGoIF sedan dess. Har spelat över 80 matcher på 2010-talet och belönas med en plats i backlinjen.

ALLVIN (Anton Palmér): Spelade åtta raka säsonger i Gullringen, tyvärr fick han delar av dem spolierade av sjukdomar och skador. Stod för 23 mål på 112 A-matcher. Bra facit för den löpstarke och den hårt jobbande nickspecialisten. 

NORDIN (Linus Lindblom): Storebror Lindblom gjorde en stark säsong 2010, vilket ger en plats i mitt anfall. Finurlig och snabb spelare med näsa för målet. Stod för en oväntad comeback i Gullringen förra året. Dessvärre höll inte knät och karriären avslutades under sommaruppehållet.

ALLVIN (Simon Larsson): Gjorde inte så många säsonger i Gullringen, men hann ändå visa vilken duktig fotbollsspelare han är. Kombinerar ett bra rörelsemönster, med funktionell teknik, stark fysik och en enkelhet i sitt sätt att spela fotboll. 

NORDIN (Thomas Svensson): Eftersom Marcin Muszka är upptagen gör Thomas Svensson och Tom Polder upp om den andra målvaktsplatsen. Jag väljer Svensson. Rutinerad och reflexsnabb målvakt som spelade ett 30-tal division 3-matcher för Gullringen i början av årtiondet.

ALLVIN (Robert Samo): Ska villigt erkänna att jag velade en del, men mitt val föll på Robert Samo. Var en profil under sina säsonger i GGoIF och har lirat högre upp i seriesystemet. En vinnarskalle som var hård och snabb med ledaregenskaper. 

Lista: Här är alla spelare i Gullringen på 2010-talet

Allvin & Nordins elvor

Torbjörn Allvin: Marcin Muzska – Christian Simonsson, Ola Lindblom, Robert Samo, Johan Hermansson Liström – Simon Larsson, Linus Kasselstrand, Daniel "Bränna" Gustafsson, Anton Palmér – Igor Cavkov, Rasmus Bexell. 

Michael Nordin: Thomas Svensson – Ted Åström Åberg, Alexander Swartz, David Lindgren, Tobias Carlsson – André Xavier Reis, Daniel de Gois, Dragan Zivic, Alhagie Ceesay –James Weber, Linus Lindblom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!