Duellen: Här är årets bästa damspelare

Årets fotbollssäsong är över och det har blivit dags att utse traktens bästa damspelare. Vi gör det genom att våra reportrar Torbjörn Allvin och Magnus Strömsten plockar ut varsin elva.

Emma Sjökvis,  HM IS.

Emma Sjökvis, HM IS.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-12-15 19:00

I och med att det bara finns sex klubbar som har damlag lokalt är utbudet av spelare att välja på inte så brett. Vimmerby IF har i egenskap av enda lag i Division 2 klart flest spelare i våra elvor, men samtliga sex klubbar har minst två representanter.

Här är spelarna som vi valt ut och i vilken ordning de valdes:

TORBJÖRN ALLVIN: (Nathalie Johansson, Vimmerby IF)

Såja! När kollega Strömsten vann lotten när vi duellerade på herrsidan, så var det min tur nu. Upp med fingret, känn vartåt det blåser. Nä, det behövs inte. Mitt val är solklart. Måldrottningen, profilen, kaptenen Nathalie Johansson är min givna etta. Det behövs ingen närmare presentation. Hon är en garant för många mål och är oerhört betydelsefull för VIF. Den gångna säsongen svarade hon för 37 av lagets 88 mål.

MAGNUS STRÖMSTEN: (Hanna Hellström, Rimforsa IF)

"HG" gjorde en sista satsning den gångna säsongen och visade att hon är i en klass för sig på lägre nivå. 27 fullträffar på 17 matcher var nästan hälften av Rimforsas 59 mål i serien. Som mest gjorde hon sex mål i samma match, i 7–3-segern hemma mot Derby. Nu har 33-åringen aviserat att det är färdigspelat så jag tar sista chansen att ta med henne i min elva.

ALLVIN: (Frida Pöder, Vimmerby IF)

Nathalie nummer ett. Frida Pöder nummer två. Jag trodde Strömsten skulle norpa henne framför mina ögon, men icke. Det är jag glad för. Alltså, jag fick med Vimmerbys båda sylvassa anfallare i mitt lag. Pöder har en kanonsäsong bakom sig. 23 mål noterades hon för och antalet framspelningar var minst lika många.

STRÖMSTEN: (Emma Sjökvist HM IS)

Med 30 mål på totalt 12 matcher har Emma det bästa målsnittet av alla i den lokala fotbollen den här säsongen. I den avslutande kampen mot Landsbro B borta gjorde hon åtta av målen i 10–3-segern. Okej, att det må vara på en lägre nivå, men att ösa in mål i en sådan takt som Emma gjort är ändå en otrolig bedrift.

ALLVIN: (Stina Kägu Bragsjö, Vimmerby IF)

Va, jag lyckades även få in den tredje starka offensiva länken från Vimmerby IF i mitt lagbygge. Jag tackar och bockar. Stina Kägu Bragsjö blir bara bättre och bättre för varje år och har sin snabbhet, sitt målgörande och sitt hårda arbete som starka kvaliteter. 13 mål bidrog hon med under säsongen.

STRÖMSTEN: (Sara Stridh, Frödinge/Brantestads SK)

En skyttedrottning av rang gjorde en minicomeback i den lokala fotbollen. Med fem mål på tre matcher för FBSK visade hon att målsinnet är i behåll. Det återstår att se om det ger mersmak kommande säsong.

ALLVIN: (Molly Levin, Vimmerby IF)

Varför inte fortsätta på VIF-spåret. Nu tittar jag längre bak i planen och här är Molly Levin mitt val. Hon har utvecklats till en mycket bra och solid back från att tidigare mestadels spelat på mittfältet. Tillsammans med Saga Stejdahl har hon bildat ett starkt mittbackslås. 

STRÖMSTEN: (Saga Stejdahl, Vimmerby IF)

Jag kan ju inte låta Allvin plocka hela VIF:s backlinje, så Saga blir mitt förstaval i backlinjen. Har etablerat sig som en av seriens bästa försvarare och är given. 

ALLVIN: (Pernilla Marelius, Vimmerby IF)

Traktens bästa målvakt? Visst. Det är roligt att se Pernilla spela. Hon är så säker och har så många bra egenskaper som målvakt. Med sin rutin och sin skicklighet är hon väldigt viktig för VIF. 

STRÖMSTEN: (Elin Lindquist, Vimmerby IF)

Gjorde sin andra säsong i VIF och har blivit en stark kugge i försvaret. Känns trygg att ha i backlinjen då hon alltid jobbar hårt för lagets bästa.

ALLVIN: (Emma Adolfsson, Rosenfors IK)

Rutinerad, stabil och med stort Rosenforshjärta. Emma Adolfsson är betydelsefull för sitt RIK där hon bidrog med fem mål under säsongen. I mitt lag tar hon plats i försvaret. 

STRÖMSTEN: (Caroline Phalén, Hultsfreds FK)

HFK hade en tuff första halva av säsongen, men tände till när de fick kliva ned och avsluta i fyran. Phalén visade prov på gamla takter och gjorde hela 17 mål på sex matcher. I min elva får hon en offensiv roll på mitten.

ALLVIN: (Louise Andersson, Frödinge/Brantestads SK)

Jag gillar min offensiv, nu ännu bättre. Jag ville ha med den notoriska målskytten Louise Andersson i mitt lag och fick det också. Tack för det. Louise blev skyttedrottning i laget med tolv fullträffar under året.

STRÖMSTEN: (Julia Rosin, Vimmerby IF)

Julia har exakt de egenskaperna som krävs av en defensiv mittfältare. Jobbar och sliter stenhårt i 90 minuter och vägrar att ge sig i en duell.

ALLVIN: (Amanda Törngren, Rimforsa IF)

Här har RIF en erfaren spelare att luta sig emot. Har tidigare spelat i både Vimmerby och Kisa och är en duktig spelare. Betyder mycket för Rimforsa. 

STRÖMSTEN: (Malin Rydén, Vimmerby IF)

Tog steget från HFK till VIF och etablerade sig snabbt i den högre divisionen. Har både hög arbetskapacitet och de kreativa egenskaper som krävs.

ALLVIN: (Emma Billing, Hultsfreds FK)

Hultsfred gick ner i seriesystemet, till fyran. Emma Billing kan summera en bra säsong och gjorde också en hel del mål i HFK. 

STRÖMSTEN: (Vera Andersson, Vimmerby IF)

Glänste i VIF B under säsongen och tog även chansen i A-laget när hon fick den. En ung förmåga som kan gå riktigt långt. 

ALLVIN: (Elin Linder, Frödinge/Brantestads SK)

Anslöt från Gullringen och etablerade sig snabbt i sin nya klubb. Har fått en hel del beröm för sina insatser i FBSK. Är allsidig och gör stor nytta över hela planen.

STRÖMSTEN: (Philippa Johansson, Rosenfors IK)

En stabil målvakt som gjort det bra och bidragit till att laget gjorde en riktigt bra säsong och tog sig till uppflyttningsserien.

ALLVIN: (Hilda Ingvarsson, HM IS)

Kom fram tidigt i seniorfotbollen och hade flera säsonger i Vimmerby IF. Nu spelar den bollskicklige Hilda återigen i HM och är mycket viktig i sitt lag med sitt lugn. 

STRÖMSTEN: (Ellen Stejdahl, HM IS)

Sist in i backlinjen kommer ytterligare en Stejdahl. Ellen styr försvaret föredömligt och kan också gå upp och bidra offensivt på fasta situationer.           

Årets spelare

ALLVINS ELVA 3-4-3: Pernilla Marelius – Molly Levin, Amanda Thörngren, Emma Adolfsson – Elin Linder, Hilda Ingvarsson, Emma Billing, Louise Andersson – Stina Kägu Bragsjö, Frida Pöder och Nathalie Johansson.    

STRÖMSTENS ELVA 3-4-3: Philippa Johansson – Ellen Stejdahl, Saga Stejdahl, Elin Lindquist – Malin Rydén, Julia Rosin, Vera Andersson, Caroline Phalén – Emma Sjökvist, Hanna Hellström, Sara Stridh.      

Frida Pöder, VIF
Frida Pöder, VIF
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!