EFD: "Inhemska spelare gynnar svensk fotboll"

Det finns ingen majoritet bland EFD-klubbarna att slopa maxgränsen för antalet utländska spelare i matchtruppen. Begränsningen är nödvändig, anser organisationens sportchef Stefan Alvén. –Satsar man på inhemska spelare gynnar det svensk damfotboll i stort, säger han.

Häckens Anna Anvegård och Clarissa Larisey måljublar i cupsemifinalen mot Kristianstad. Arkivbild.

Häckens Anna Anvegård och Clarissa Larisey måljublar i cupsemifinalen mot Kristianstad. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-03-21 11:11

I damallsvenskan får en matchtrupp om 18 spelare maximalt innehålla 9 utländska spelare, men Rosengårds sportchef Therese Sjögran anser att begränsningen borde tas bort helt och hållet.

Det är inget som får gehör hos Elitfotboll dam (EFD), intresseorganisationen för elitklubbarna i damallsvenskan och elitettan.

– Jag tror inte att det finns någon majoritet för att man skulle vilja luckra upp begränsningsregeln. Jag tror att regeln är rätt bra, speciellt på sikt om vi vill få fram väldigt duktiga fotbollsspelare till våra landslag, som också gynnar svensk fotboll i stort, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén.

Stötta klubbarna

Bland toppligorna i Europa är damallsvenskan den liga som ger mest speltid till utländska spelare. Enligt Alvén jobbar man kontinuerligt för att stötta klubbarna med att satsa på svenska spelare – exempelvis finns det ett elitprojekt där fyra fotbollsutvecklare åker ut och träffar landets elitklubbar.

– En av uppgifterna är att stötta och hjälpa klubbarna bland annat vad gäller matchtid och matchmiljö för de unga talangerna, säger han.

För knappt tjugo år sedan var damallsvenskan rankad som Europas främsta liga, men är sedan flera år förbisprungen av högstaligorna i England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Nu har även Italien gått förbi och damallsvenskan är rankat som liga nummer sex i Europa.

EFD-klubbarna kommer inom ett par veckor att slå fast en ny strategi – målet är att Sverige 2027 ska vara rankat som femma, berättar Alvén.

– Jag måste erkänna att det är en ganska aggressiv målsättning. För det händer mycket ute i övriga Europa. Det är många länder som tar steg och det pumpas in pengar på ett helt annat sätt än vad det görs på den svenska marknaden.

Ta efter Portugal?

Att skriva längre kontrakt med sina talanger är en uttalad strategi de svenska elitklubbarna har för att på så vis få betalt för spelarna i form av övergångssummor, som sedan kan återinvesteras i ungdomsverksamheten.

Alvén lyfter fram Belgien och Portugal på herrsidan som framgångsrika exempel.

– Trots att de har tappat många fotbollsspelare har de behållit sin Uefa-rankning. Det är så vi vill försöka möta det också – att hela tiden utveckla och låta vår ungdomsverksamhet bli bättre och bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!