Efter CL-finalkaoset: "Många lider fortfarande"

Liverpool förlorade Champions League finalen mot Real Madrid (0–1) i våras. Trots förlusten är det arrangemanget kring matchen som ligger kvar på de engelska supportrarnas näthinna. –Många jag känner – och andra människor – kämpar för att komma till matcherna nu, säger Joe Blott, ordförande för Liverpools supportergrupp Spirit of Shankly, till AFP.

Polisen kritiserades efter Champions League-finalen i Paris. Arkivbild.

Polisen kritiserades efter Champions League-finalen i Paris. Arkivbild.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Fotboll2022-12-29 14:43

På grund av ett stort biljettkaos före avspark försenades Champions League-finalen på Stade de France i Paris den 28 maj med 37 minuter

Efterdyningarna av kaoset märks än i dag, på Liverpools hemmaarena Anfield, ett halvt år efter händelsen.

"Tragiskt"

– Jag känner att människor befinner sig på matcherna under bedövning. Det känns som all passion har suddats ut, säger Ian Byrne, Liverpoolsupporter och parlamentsledamot i Storbritannien.

– Många jag känner – och andra människor – kämpar för att komma till matcherna nu. Det är en följd av hanteringen av folkmassan. Att de vill inte gå på matcherna eftersom de har varit på en match är tragiskt på sitt eget sätt, säger Joe Blott, ordförande för Liverpools supportergrupp Spirit of Shankly.

"Många lider fortfarande"

I efterspelet kritiserades fransk polis för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparspray. I en oberoende rapport, begärd av den franska senaten, konstaterades det att den oprovocerade användningen av tårgas var brottslig.

– Så många människor lider fortfarande av vad de upplevt, säger Byrne.

Därtill påminde scenerna utanför Stade de France vissa supportrar om dem utanför Hillsborough, där 97 Liverpoolsupportrar omkom 1989.

– Orsaken till att katastrofen inte blev värre beror på Liverpoolfans beteende och erfarenhet. I generationer har Liverpools fans lärt sig om Hillsborough. Varför har inte myndigheterna det? Jag tror att fotbollssupportrar räddade liv, säger Blott

Fler än 2 000 Liverpoolfans är i färd med att väcka grupptalan mot Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Bland annat på grund av avtalsbrott vid biljettförsäljning och försummelse av aktsamhetsplikt.

Efter matchen startade även Uefa en utredning av händelserna vid Stade de France. Resultaten av den väntas offentliggöras under de närmaste dagarna.

Fakta: Champions League-skandalen i Paris

Finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt vittnen skapades "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparspray för att skingra folkmassan.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin sade att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpool-supportrar vid Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Källor inom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och det franska fotbollsförbundet säger till AFP att det dock var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

Gérald Darmanin försvarade till en början användandet av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens utskott bad han om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och i en utredning av den franska senaten kommer man fram till att ansvaret ligger hos arrangören. Även Uefa har startat en utredning.

Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringen var ett misslyckande och Uefa bad om ursäkt på sin hemsida den 3 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!