Efter dramat – formatet till nästa VM ses över

Herrarnas VM i fotboll utökas från 32 till 48 lag när det drar ihop sig i Kanada, USA och Mexiko om fyra år. Utökningen kräver ett nytt spelformat. Nu meddelar Fifas ordförande Gianni Infantino att planerna på tre i stället för fyra lag i gruppspelet eventuellt skrotas. –Det är något vi måste överväga, säger han på en presskonferens i Doha.

Fifas ordförande Gianni Infantino.

Fifas ordförande Gianni Infantino.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fotboll2022-12-16 16:39

Beslutet om den kraftiga ökningen av antalet länder som kvalificerar sig till slutspelet togs redan 2017. Då väckte det omfattande kritik, i synnerhet påtalade många att utökningen – runt en fjärdedel av Fifas medlemsländer deltar 2026 – urholkar mästerskapets sportsliga värde.

Kraven på kommande arrangörer ökar också dramatiskt och allt färre länder kan i framtiden hysa ett mästerskap.

Men Infantino har ständigt och stadigt försvarat språnget från 32 till 48 nationer.

– Vi är övertygande om att fotbollens påverkan kommer att bli enorm. Det har den varit här i Qatar och det kommer den att bli i Nordamerika. Det är tre väldiga nationer som organiserar mästerskapet, säger han.

Intäkterna ökar

Inte minst kraftigt ökade intäkter kittlar den 52-årige schweizaren.

– Det blir fler matcher, intäkterna ökar i fråga om sponsorskap, tv-intäkter och intäkter från matchbiljetter. Vi får inte glömma att vi spelar på väldigt stora arenor med plats för 80 000–90 000 åskådare. Vi förväntar oss att 5–5,5 miljoner fans kommer från hela världen.

– Vi är övertygande om att fotbollen når en boom i Nordamerika. Vi är övertygande om att fotboll kommer att bli sporten nummer 1 i Nordamerika – eller kanske nummer 2 till att börja med, säger Infantino.

Men på en, inte oväsentlig, punkt är han beredd att se över det förslag som redan ligger. Det är att överge det tänkta gruppspelsformatet med 16 grupper om tre lag där de två främsta går vidare till 16-delsfinal.

Slå vakt om gruppspelet

I Qatar bjöd gruppspelet på åtskilliga dramatiska matcher i den tredje och sista omgången, något Infantino och Fifas exekutiva kommitté kan tänka sig att slå vakt om 2026.

– Jag måste säga att efter succén i gruppspelet i det här mästerskapet tittar vi på fyra lag i varje grupp. Tittar man på några matcher här har gruppspelet varit sensationellt, där grupper inte avgjorts förrän i den sista minuten i den sista matchen.

– Vi måste titta på det, eller åtminstone diskutera om vi ska ha tolv grupper om fyra lag eller 16 om tre. Det är något vi måste överväga. Det är något som helt klart kommer att stå på agendan i de kommande möten vi ska ha, säger Gianni Infantino.

Fakta: VM i fotboll 2026

VM-slutspelet om fyra år kommer för första gången att innehålla 48 lag, mot årets 32.

Antalet matcher ökar från 64 till 80.

Det blir också första gången slutspelet arrangeras av tre nationer – Kanada, USA och Mexiko. Arrangörsnationerna är direktkvalificerade för VM

Mästerskapet är planerat att avgöras från den 8 juni till den 3 juli 2026.

Spelorter:

Kanada: Toronto, Vancouver.

USA: Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco Bay Area och Seattle.

Mexiko: Guadalajara, Mexico City, Monterrey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!