Efter elva månader – Hammarlund tillbaka

Elva månader efter knäskadan var Pauline Hammarlund äntligen tillbaka i Häckens matchtrupp – och på planen. Hammarlund blev inbytt i slutet av toppmötet mot Rosengård (2–2). –Det är det här jag kämpat för i alla månader, säger 27-åringen.

Pauline Hammarlund gjorde comeback i toppmötet – efter 17 månaders skadefrånvaro.

Pauline Hammarlund gjorde comeback i toppmötet – efter 17 månaders skadefrånvaro.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-04-25 09:23

Pauline Hammarlund drömde om OS-spel och en hel säsong med Häcken.

I stället var olyckan framme den 22 maj i fjol.

Strax före paus i matchen mot Eskilstuna byttes hon ut efter att ha vridit knät tidigt i matchen. En magnetkameraundersökning visade senare att korsbandet var av, något som förstörde resten av säsongen och drömmen om OS-spel.

"Det känns jättetungt såklart. Jag var inställd på att något skulle vara trasigt, det kände jag när det hände, men jag var inte beredd på att det skulle vara korsbandet", sade Hammarlund då.

"Magiskt kul"

Rehabiliteringen har tagit tid, men gått enligt plan.

Lagom till toppmötet meddelade Häcken att Hammarlund, en av nyckelspelarna när laget tog SM-guld 2020, var med i truppen igen.

Och med drygt tio minuter kvar av ordinarie speltid fick hon kliva in på hemmaarenans konstgräs, samtidigt som även Elin Rubensson blev inbytt och fick göra säsongsdebut efter en skadeperiod.

– Magiskt kul så klart, man har längtat. Det var elva tuffa månader, men det är på något sätt den här dagen man haft som målbild hela tiden, säger Hammarlund.

– Jag har inte spelat inför publik på 2,5 år med restriktionerna och allt, så det var riktigt mäktigt att springa in inför den här publiken.

Pauline Hammarlund har haft några tunga skador även tidigare under karriären. Den senaste kom dock extra olyckligt, med det försenade OS:et i Tokyo bara några månader bort.

Comeback i landslaget?

Frågan är om det kan bli spel i EM i sommar i stället, eller om det trots allt blir lite för tajt? Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har åtminstone koll på läget, konstaterar Pauline Hammarlund.

– Peter är ju här och ser många matcher så vi har ju småpratat lite, han brukar fråga hur det går och peppa lite, säger hon.

TT: Känns EM för nära inpå?

– Det är inget mål jag har. Nu är fokus bara att få spela så mycket som möjligt här.

– Sedan är det klart, spelar man mycket i ett av damallsvenskans bästa lag, då är det inte långt ifrån en landslagsplats kan man tycka. Men fokus är här och nu.

Hammarlund har gjort sex mål på 20 landskamper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!