Efter EM-besvikelsen – nu väntar VM-kval

EM-uttåget och den smärtsamma förlusten i åttondelsfinalen mot Ukraina är historia. Fotbollslandslaget laddar om. VM-kval väntar – och här är allt du behöver veta inför matcherna mot Spanien och Grekland.

Victor Nilsson Lindelöf är ny lagkapten i fotbollslandslaget. Arkivbild.

Victor Nilsson Lindelöf är ny lagkapten i fotbollslandslaget. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-08-30 05:45

+ Matcherna

2 september: Sverige–Spanien, VM-kval, Friends arena, avspark 20.45.

5 september: Sverige–Uzbekistan, träningsmatch, Friends arena, avspark 15.00.

8 september: Grekland–Sverige, VM-kval, Olympiastadion i Aten, avspark 20.45.

+ Publikläget

Sverige räknar med att kunna ta in 15 000 åskådare på Friends i matcherna mot Spanien och Uzbekistan. Senast herrlandslaget spelade hemma – EM-genrepet mot Armenien i juni – var det 500 supportrar på plats.

+ Läget i kvalgruppen

Kvalet till VM i Qatar 2022 drog igång redan före EM. Sverige har hunnit med att spela två matcher – och vunnit båda. Den 25 mars blev det 1–0 mot Georgien och ett par dagar senare besegrades Kosovo med 3–0. Sverige ligger tvåa i gruppen, en poäng bakom Spanien som har en match mer spelad. Gruppvinnaren går direkt till VM, medan grupptvåan får spela playoff.

+ Ändringar i truppen

Efter EM meddelade sex veteraner – Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Gustav Svensson, Pontus Jansson och Marcus Berg – att det är slutspelet i landslaget. Jämfört med EM är backarna Martin Olsson, Mattias Johansson, Joakim Nilsson och Carl Starfelt, samt mittfältaren Jesper Karlsson och anfallaren Isaac Kiese Thelin nya i truppen. Även tredjemålvakten är utbytt. Pontus Dahlberg har tagit över efter Karl-Johan Johnsson. Det kanske största frågetecknet är vem som ska spela högerback i stället för Lustig. Blir det Polenproffset Johansson, eller Newcastles Emil Krafth?

+ Ibrahimovic saknas igen

"Guds återkomst". Så kallade Zlatan Ibrahimovic själv sin comeback i landslaget. Milananfallaren var tillbaka i Blågult i de inledande kvalmatcherna efter fem års frånvaro. Men den skada han sedan drog på sig under våren gjorde att han tvingades tacka nej till EM och eftersom han fortfarande inte är tillbaka i spel saknas han i landslaget på nytt. Dörren är dock inte stängd för gott. På en presskonferens nyligen sade Janne Andersson att han tror att Ibrahimovic kommer att vara med på nästa samling i oktober.

+ Motståndet

Spanien kommer till Stockholm helt utan spelare från Real Madrid, precis som i EM har förbundskapten Luis Enrique nobbat Dani Carvajal, Marco Asensio och Nacho. Försvarsgiganten Sergio Ramos är fortsatt skadad och mittfältseleganten Thiago Alcântara saknas också.

Spanien var överlägset när lagen möttes i EM-premiären i Sevilla. Att Sverige fick med sig en poäng (0–0) var mycket tack vare målvakten Robin Olsen.

Greklands nederländske förbundskapten John van't Schip har tagit ut ett relativt väntat lag, där stjärnor som Zeca, Petros Mantalos och Kostas Tsimikas finns med.

+ Han bär bindeln

Andreas Granqvist har länge varit landslagets lagkapten, och när han inte har spelat har Sebastian Larsson allt som oftast burit bindeln. Men eftersom de båda har slutat (och även Pontus Jansson) har Janne Andersson utsett Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf till ny lagkapten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!