Efter flytten: Kulusevskis fotbollsliv leker

Dejan Kulusevski bytte Turin mot London, Juventus mot Tottenham och Serie A mot Premier League. Det är uppenbarligen bland det bästa han har gjort. –Jag vill vara där jag är, må bra och spela min fotboll. Jag trivs väldigt bra, säger han.

Dejan Kulusevski mår bra igen.

Dejan Kulusevski mår bra igen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-23 15:38

Det som hängt med i svängarna de senaste åren kring en av svenska fotbolls främsta internationella stjärnor vet det här:

+ Kulusevski påpekar alltid att han vill fortsätta utvecklas.

+ Han glömmer aldrig att nämna vikten av att må bra som människa och hur kul han tycker det är att spela fotboll.

+ Han talar inte illa om tränare och klubbar.

Höll masken

Dejan Kulusevski höll masken i höstas. Sade inte riktigt som det var, hur han mådde under Massimiliano Allegri i ett oroligt Juventus. Det gnagde i honom. Behovet av ett miljöombyte blev mer och mer påtagligt.

Så Kulusevski, 22 om en månad, klagade inte direkt när Antonio Conte låg på och ville ha honom på lån till Tottenham i januari.

Nu kan Kulusevski se tillbaka på vad som inte fungerade i Juventus och hur han blommat upp på Tottenham Hotspur-stadion.

– Jag fick ingen rytm, jag spelade ungefär en match i månaden, alltid i en ny position. Kroppen kändes inte bra. Jag hittade inte rätt träningsschema. Jag provade allt.

En vecka in i den engelska tillvaron och han kände sig som en ny människa och en ny spelare.

– Jag var lite nervös innan eftersom jag inte hade spelat på ett tag. Jag kom till en svår liga, som är mycket mera fysisk. Men det har gått riktigt bra och jag tycker att det är riktigt kul att spela fotboll igen.

Trivs med Conte

Den goda relationen till Conte är ett fundament på vilken succén hittills i Premier League vilar.

– Jag tycker att han är en bra tränare som har bra träningar. Han hjälper oss och vi vet exakt vad som ska hända i matchen. Och så tycker han om mig och det gör mig glad.

Kulusevski spelar regelbundet igen, han har snabbt blivit en publikfavorit och accepteras av medspelare i en klubb som går in i ligaspurten med sikte på att ta en Champions League-plats.

– För att en fotbollsspelare ska må bra är det väldigt mycket som ska klicka. I Juventus var det mycket som inte fungerade under en tid som var väldigt frustrerande för mig. När jag kom till Tottenham andades jag ny lyft, kände direkt att jag fick en bättre "connection" med tränarna.

Kroppen svarade

– Det var mycket bättre träningar utanför planen och jag kände att min kropp kom tillbaka till där den var tidigare. Det gick på en vecka, faktiskt, säger han.

Formen och den goda känslan har Dejan Kulusevski med sig till Friends arena och årets första landskamp.

Just nu också den viktigaste.

Tjeckien måste slås på torsdagskvällen för att landslaget ska nå tisdagens avgörande playoff till VM mot Polen i Chorzow.

– Vi är för bra för att inte gå till VM. Vi har fantastiska spelare. Vi måste lösa det på något sätt, säger han.

Under förbundskaptenen Janne Andersson har han en annan roll än under Antonio Conte.

– I Tottenham springer jag mycket i djupled. Det är inte riktigt samma roll här, men jag kan göra det. Jag kan spela som släpande anfallare, säger Kulusevski.

Fakta: Dejan Kulusevski

Född: 25 april 2000.

Klubb: Tottenham.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, Atalanta, Parma, Juventus.

Position: Offensiv mittfältare/anfallare.

Landskamper/mål: 20/1.

Landslagsdebut: Mot Färöarna i november 2019 (3–0).

Aktuell: Har fått en fin start i Tottenham i Premier League, där han är på långtidslån från Juventus. Bildar med största sannolikhet anfall med Alexander Isak mot Tjeckien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!