Efter kritiken – straffarna kan tas bort i cupen

En östgötsk cupsed kan snart vara historia. 7 december beslutar förbundets tävlingskommité om bonusstraffarna ska slopas. "Klart att vi måste lyssna på klubbarna", säger Tjonne Andersson.

Rimforsa IF fick två bonusstraffar i cupfinalen mot IFK Norrköping i höstas. Nästa år kan straffarna vara borta i cupspelet.

Rimforsa IF fick två bonusstraffar i cupfinalen mot IFK Norrköping i höstas. Nästa år kan straffarna vara borta i cupspelet.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2020-11-25 08:30

Sedan 1985 har det varit en tradition i LågenergiHus cup (tidigare Östgötacupen) att lag med lägre serietillhörighet har bonusstraffar att gå på. 

Ett system som inte uppskattas av alla. Rickard Johansson, Sylvias tränare, gick till en skarp attack mot upplägget efter Sylvias seger i cupkvarten mot Eneby – och gick så långt att han jämförde det med Korpen.

– Vad är nästa steg: spela med en man mindre? Bonusstraffar känns som Korpen. Det är platser till Svenska Cupen på spel. Är det inte bättre att vi skickar de bästa lagen från länet som har en chans att ta sig vidare i stället för att få stryk med 10–0 mot Brage, frågade sig Johansson.

För ett par veckor gick det ut ett brev till klubbarna från ÖFF som ville skaffa sig en tydligare bild om det är en utbredd åsikt bland klubbarna.

– Jag köper argumenten från Rickard Johansson. Det finns ett missnöje och därför lyfte vi frågan. Ska jag vara ärlig trodde jag att det var accepterat hos alla. Är det en majoritet av klubbarna som vill ha en ändring ska vi se till att fixa det, säger Tjonne Andersson, tävlingsansvarig för seniorfotboll. 

Vad är känslan?

– Magkänslan är att bonusstraffarna tilltalar det stora antalet klubbar, men jag förstår division 2- och 3-klubbarna eftersom det är kvalificering till Svenska Cupen så bör det naturligtvis vara spel med samma förutsättningar som den tävling man kvalificerar sig för. Samtidigt är det historik och en chans för de mindre klubbarna. Det var andemeningen från början, menar Andersson. 

Klubbarna hade fram till 21 november på sig att svara på den enkät som gått ut. 

– 7 december kommer tävlingskommitén fatta ett beslut. De flesta frågor är styrda av ett regelverk, men den här frågan äger vi själva och det är klart att vi lyssnar på vad klubbarna vill, säger Tjonne Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!