Efter rysaren – Kristianstad klart för Europa

Damallsvenska Kristianstad är återigen klart för Europaspel. Efter en dramatisk slutomgång säkrade Skånelaget den åtråvärda tredjeplatsen i tabellen.

Kristianstadstränaren Elísabet Gunnarsdóttir fick återigen fira en tredjeplats i damallsvenskan. Arkivbild.

Kristianstadstränaren Elísabet Gunnarsdóttir fick återigen fira en tredjeplats i damallsvenskan. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-11-06 15:58

Efter 2–1-segern mot Piteå står det nu klart att Kristianstad ska spela Champions League-kval för andra året i rad.

Och huvudtränare Elisabet Gunnarsdóttir, som aldrig mer skulle fira en tredjeplats har tvingats tänka om:

– Jag sade efter förra säsongen att vi aldrig mer skulle det, men jag tror att vi kommer fira mer än förra året, säger hon till SVT.

Med en avgjord guld- och bottenstrid riktades blickarna mot kampen om tredjeplatsen inför den sista omgången i damallsvenskan.

Kristianstad satt i förarsätet till att knipa den sista Europaplatsen, med marginellt bättre målskillnad än Eskilstuna – medan Örebro var en poäng bakom.

Närkelaget hängdes dock av omgående efter ett tidigt 0–3-underläge mot Vittsjö, som till slut vann med 6–2.

"Såg att de var nervösa"

Gunnarsdóttir försökte få sina spelare att strunta i övriga matcher och enbart fokusera på tre poäng, men allt gick inte enligt plan.

– Vi hade bestämt att vi skulle sköta det från bänken, men sedan hade de en speaker som ropade ut exakt vad det stod i de andra matcherna. Man såg att de var nervösa, säger hon.

Kristianstad kom ut frustande mot Piteå och satte omedelbart en vansinnig press på Norrbottenslaget.

I den 19:e minuten kom också utdelningen då ett tjusigt anfall avslutades med att Alice Nilsson klackade in ledningsmålet.

Sedan kom bakslagen på rad.

Bara minuter senare kunde Piteås offensiva mittfältare Katrina Guillou kvittera – och samtidigt tog Eskilstuna ledningen hemma mot Häcken, vilket innebar att Kristianstad ramlade ner på fjärdeplatsen.

Rogic hattrick hjälpte inte

Kristianstad darrade rejält i inledningen av den andra halvleken, men allt skulle lösa sig för skåningarna.

Elisabet Gunnarsdóttir släppte lös Amanda Edgren från bänken och i den 67:e minuten damp bollen ner framför mittfältaren, som enkelt kunde raka in det avgörande 2–1-målet från nära håll.

Då spelade det inte heller någon roll att Felicia Rogic stänkte in ett hattrick och fixade Eskilstunas 3–2-seger mot Häcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!