Efter succémålet: "Inte gått att använda mobilen"

Ett kolsvart 2023 för svenska herrlandslaget. Men det finns ändå ljuspunkter. Som supertalangen Roony Bardghji som uppges vara intressant för europeiska storklubbar efter att ha sänkt Manchester United i Champions League. –Det har inte gått att använda mobilen för alla meddelanden, säger han.

Roony Bardghji under U21-landslagets samling tidigare i november.

Roony Bardghji under U21-landslagets samling tidigare i november.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-11-28 11:49

Att bli myndig är en stor dag i varje persons liv. Roony Bardghji är inget undantag, samtidigt trodde han knappast att 18-årsdagen häromveckan skulle tillbringas i Ryda fotbollshall i utkanten av Borås.

– Det är speciellt såklart, säger han med ett skratt.

Familjen är inte på plats i Borås och någon tårta blir det inte heller eftersom U21-landslaget dagen efter spelar match mot Finland (3–0-seger efter mål av bland annat Bardghji). Däremot är körkortet redan fixat.

– De har en regel i Danmark där man får ta körkort innan man är 18 och så får man köra sen när man har fyllt. Det är ganska smart, säger Roony Bardghji.

Efter att ha lämnat Malmö FF:s akademi för danska FC Köpenhamn redan som 14-åring gick Bardghji länge under radarn för många fotbollsintresserade.

Men efter en lyckad höst som kulminerade i ett avgörande mål mot Manchester United i Champions League för tre veckor sedan blev Roony Bardghji plötsligt namnet på allas läppar.

Han hymlar inte med att det har varit några galna veckor.

– Det har inte gått att använda mobilen för alla meddelanden, jag försöker att inte låta det påverka mig för mycket, säger Bardghji.

Spelade fotboll i Kuwait

Yngst att debutera i den danska högstaligan, yngst att göra mål i den danska högstaligan, yngst att spela i Europa Conference League – och den yngste spelaren att göra mål i Champions League.

Karriärskurvan har pekat uppåt under tiden i Danmark. Med en fotbollsgalen pappa var det heller aldrig några tvivel om att Roony Bardghji skulle skolas in i sporten.

Som liten spelade han fotboll på konstgräsplaner i Kuwait – där den syriska familjen bodde på grund av arbete – och efter att familjen så småningom kom till Sverige för drygt tio år sedan, på grund av kriget i Syrien, fortsatte fotbollsresan.

– Pappa har älskat fotboll sedan han var liten. Han finns alltid där vid sidan och hjälper mig och hejar på. Oavsett om jag gör en dålig match eller en bra match. Det är kul, säger Bardghji.

Målet är att en dag spela i någon av Europas största klubbar och redan nu sägs klubbar som Chelsea, Barcelona, och Bayern München vara intresserade av svensken. Med sin bakgrund kan Roony Bardghji välja att representera flera olika landslag. Att det är Sverige som gäller har han däremot uttryckt gång på gång.

"Gått bra för mig och laget"

När Janne Andersson skulle ta ut sin sista trupp som förbundskapten höjdes röster om Bardghji i ett landslag som gått blytungt i år. Så blev inte fallet vilket förvånade många, inte minst Roony Bardghji själv.

Samtidigt drömmer han fortfarande om att en dag få dra på sig den blågula tröjan på A-landslagsnivå.

– Det är en dröm såklart. Jag har alltid sagt att jag vill spela i Sverige och jag hoppas få göra det snart. Förhoppningsvis kommer det in en förbundskapten som kan förändra lite, säger han.

På onsdagen fortsätter Champions Leagues gruppspel för FC Köpenhamn. Då ställs klubben mot Bayern München i en tuff grupp där FCK är oväntad tvåa med två matcher kvar att spela.

Till stor del tack vare Bardghjis mål mot Manchester United.

– Det har gått bra både för mig och för laget. Det är klart att det är extremt kul. Just nu utvecklas jag varje match och varje träning. Det är det viktigaste för mig. Men jag har stort självförtroende till mig själv och vad som än händer kommer jag att vara redo, säger Roony Bardghji.

Roony Bardghji är nära vän med Viktor Claesson och Jordan Larsson i FC Köpenhamn.
Roony Bardghji är nära vän med Viktor Claesson och Jordan Larsson i FC Köpenhamn.
Fakta: Roony Bardghji

Född: 15 november 2005 i Kuwait.

Ursprung: Har assyrisk-syrianska rötter. Flyttade till Sverige 2012.

Klubbar: Kallinge SK 2012–2015, Rödeby AIF 2015–2018, Malmö FF 2019–2020, FC Köpenhamn 2020–.

Landslagsdebut: U17 7 augusti 2021, U21 2 juni 2022 (yngst genom tiderna, 16 år och 199 dagar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!