Sportchefen: "Trodde inte det för några år sedan"

För några år sedan satte Kisa BK upp en plan och gjorde en satsning som skulle ge utdelning år 2023. Det har däremot gått ännu snabbare än vad någon i föreningen hade kunnat tro. Redan nästa år kommer klubbens seniorlag att spela i division 3. "Man trodde väl inte att det skulle gå spikrakt uppåt för några år sedan", säger sportchefen Robert Wass.

Kisa BK:s sportchef Robert Wass berättar om seriesegern, framtiden och spelartruppen.

Kisa BK:s sportchef Robert Wass berättar om seriesegern, framtiden och spelartruppen.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-10-13 12:00

2020 vann Kisa BK division 5. Det här året vann man division 4 och nästa år blir det alltså spel i "trean" för KBK.

Men vi backar bandet till oktober 2019. Kisa BK slutade då på nionde plats i "femman" och stod inför en oviss framtid. Under en längre period hade flera av de egna talangerna lämnat för att testa lyckan på annat håll.

Då bestämde sig klubben för att göra en rejäl satsning på seniorlaget. "Kisa kommer att göra en nysatsning på seniorfotbollen som kommer slå fullt ut 2023", skrev man på sin hemsida.

– Själva planen hette "2023". Det är lite svårt att definiera exakt vad den innebar, men i det läget såg det ganska mörkt ut för oss, säger Robert Wass, som är sportchef i Kisa BK.

Året därpå lyckades man vinna serien och avancera. Då spelades det bara en enkelserie, eftersom coronapandemin hade tagit ett fast grepp om det mesta i Sverige. Och när klubben stod inför sin första säsong i division 4 sedan 2016 blev det återigen en halv serie, med enkelmöten.

Resten är, som man brukar säga, historia.

I helgen säkrade KBK seriesegern och är klara för spel i division 3 nästa år. Det var med en hel del darr på ribban som guldet till slut bärgades. Kisa låg under med 3–0 efter 25 minuter borta mot Studenterna i den sista omgången. Studenterna behövde göra ytterligare tre mål för att gå om Kisa i tabellen. Så blev det inte.

– Det var så märkligt... När det stod 3–0 i den första halvleken var nog alla bara arga och förbannade. Sen kändes andra halvlek rätt så avslagen. Men det var konstigt när slutsignalen gick, för då skulle man helt plötsligt bli jätteglad trots att det såg ut som det gjorde på planen. Det var inte den riktigt euforiska glädjen, vilket var lite synd, säger Robert Wass. 

Hur firade ni seriesegern?

– Jag tror att spelarna drog in till stan i Linköping och hade ett litet lätt firande där. Men tanken är att vi ska ha något mer rejält den här helgen som kommer. 

Trots att serien är avslutad, så är säsongen inte över än. På torsdag kväll spelar KBK ett hett derby i Östgötacupen borta mot Rimforsa IF. Arbetet inför 2022 har däremot redan börjat. 

– Ja, det började för ett tag sedan. Vi har lagt själva grunden, men nu väntar ett intensivt arbete framöver. Det har varit lite svårt att vara väldigt konkret när man inte vetat om vi skulle gå upp eller inte, säger Robert Wass. 

Hur känns det att ni ska spela i division 3 nästa år?

– Spännande och kul. Man trodde väl inte att det skulle gå spikrakt uppåt för några år sedan. Men halvsäsonger verkar vara vår melodi, haha. 

Vad är det som gör att ni har lyckats så bra?

– Jag tror att det i grund och botten handlar om att vi lyckats bygga en attraktiv miljö. Sen är det många i laget som känner varandra sedan tidigare och alla trivs väldigt bra. 

En pusselbit som redan ligger på plats är tränarbiten. Greger Johansson har ett år kvar på sitt avtal och kommer att leda Kisa BK i "trean". På spelarfronten finns det å andra sidan fler frågetecken. Bland annat kring de brasilianska spelarna Eiji Fujinami Goncalves och Vinícius Rodrigues, som hämtades in i somras. Den sistnämnde ryktas ha ögonen på sig från bland annat Åtvidabergs FF.

– Eiji har redan åkt hem till Brasilien, eftersom han inte fick förlängt på sitt turistvisum. Men förhoppningen är att han ska flytta hit på riktigt med sin tjej och att han ska jobba i Linköping. Vad gäller "Vini" så har han inte fått svar än. Han kommer vara här så länge vi spelar cupen. Han kommer säkert att åka hem efter säsongen och sen får vi se vad han får för svar. Jag tror att det blir svårare att hålla kvar honom, dels för att han är yngre än Eiji, dels för att han själv vill spela ännu högre upp, säger Wass.

Hittills är det ingen spelare som aviserat att de ska lämna klubben efter säsongen, menar sportchefen. 

– Nej, vi har inte fått några negativa vibbar alls. Sen har vi inte kunnat dra i det så mycket eftersom säsongen inte är över. Men de här kommande veckorna blir intensiva och viktiga. 

Hur stor vikt lägger ni på cupspelet?

– Från och med nu och framåt så går vi för det. Kommer man långt så får man chansen att kvala till Svenska Cupen, vilket hade varit kul. 

* Vimmerby Tidning sänder torsdagens cupmatch mellan Rimforsa IF och Kisa BK. Sändningen startar klockan 18:55! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!