Efter terrordådet: EM-kvalmatchen återupptas inte

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) fastställer slutresultatet till 1–1 i den avbrutna EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige. "Det är bra att Uefa kommit fram till ett beslut och att det blev så som vi önskade, men allt det sportsliga kommer i andra hand", säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Svenska fans på Kung Baudouin-stadion i Bryssel efter beskedet att EM-kvalmatchen avbrutits.

Svenska fans på Kung Baudouin-stadion i Bryssel efter beskedet att EM-kvalmatchen avbrutits.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Fotboll2023-10-19 14:24

"Vi vill tacka för allt det stöd som företrädare för Uefa, det belgiska förbundet och belgiska myndigheter samt, inte minst, de belgiska supportrarna visat oss efter de tragiska händelserna i måndags," säger Sjöstrand till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl innan måndagens EM-kval i ett terrordåd i Bryssel. Därför avbröts matchen efter första halvlek. Båda lagen var överens om att inte spela vidare.

"Viktigt att vi inom fotbollen står upp tillsammans"

“Det är oerhört viktigt att vi inom fotbollen står upp tillsammans och visar att vi står enade i kampen mot terrorn. Att oskyldiga svenska supportrar blivit måltavlor är fruktansvärt och det är svårt att här och nu överblicka vilka konsekvenser dessa händelser får framåt. Vi har en helt ny situation och vi behöver kunna ge trygghet till de som verkar inom fotbollen, inte minst våra supportrar.”, säger Sjöstrand.

Även från belgiskt håll välkomnas beslutet att inte återuppta matchen. Manu Leroy, som är tillförordnad generalsekreterare i det belgiska fotbollsförbundet, säger:

“Fotboll ska betyda glädje, men den fega attacken i måndags kväll ändrade på det. I ett sådant ögonblick, när fotbollsfamiljen attackeras i hjärtat, kommer sportsliga resultat i andra hand. I och med Uefa-beslutet är matchen nu avgjord, men vi kommer aldrig att glömma offren. Våra tankar är med deras familjer och med det svenska landslagets spelare, ledare och supportrar.”

Ville inte spela färdigt

Uefa motiverar beslutet med att det hade varit omöjligt att spela klart matchen dagen efter terrordådet. Både Belgiens och Sveriges fotbollsförbund var dessutom tydliga med att de inte ville spela färdigt matchen vars slutresultat i princip bara var av akademisk betydelse.

Belgien är klart för EM nästa sommar medan Sverige missar mästerskapet.

Svenska fotbollsförbundet har upprättat en minnesplats, vid Friends Arena, för att hedra offren vid terrorattacken i Bryssel.
Svenska fotbollsförbundet har upprättat en minnesplats, vid Friends Arena, för att hedra offren vid terrorattacken i Bryssel.
Fakta: Terrordådet i Bryssel

Klockan 19.15 på måndagskvällen öppnar en man beväpnad med ett automatvapen eld mot flera personer i närheten av Sainctelette-torget i centrala Bryssel. Två personer, män i 60- respektive 70-årsåldern, dödas. En tredje skadas allvarligt. Samtliga är svenska medborgare.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt belgiska medier en 45-åring från Tunisien. Han befann sig i Belgien utan tillstånd efter att ha fått avslag på en asylansökan. Mannen vistades för ett tiotal år sedan i Sverige och satt här också i fängelse. Det är oklart för vilket eller vilka brott han dömdes.

På sociala medier har en video spridits på en man i orange reflexjacka som öppnar eld mot flera personer på öppen gata. I en annan video uppger mannen, som säger sig vara lojal med terrorgruppen IS, att han har dödat tre svenskar och att han har gjort det för att "hämnas för muslimer".

Dådet inträffade en och en halv timme före Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien i Bryssel. Första halvlek spelades, men efter att de svenska spelarna informerats om dådet i halvtid bröts matchen sedan de vägrat spela vidare.

En fruktlös jakt på gärningsmannen pågick under natten. Han lokaliserades på tisdagsmorgonen och sköts i samband med gripandet till döds på ett kafé några kilometer nordöst om attentatsplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!