Ett i princip fullsatt Gamla Ullevi (kan ta in 16 600 sittande åskådare) väntas när Sverige tar emot Schweiz nästa fredag. Och efter terrordådet i Bryssel, där två svenskar sköts till döds inför herrlandslagets EM-kvalmatch mot Belgien, höjs säkerheten kring landskampen.
Det finns ingen specifik hotbild mot Sveriges landskamper, poängterar Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF). Men många fans är oroliga och bland annat därför tar man till flera åtgärder till Nations League-matchen nästa vecka.
– Förhoppningsvis känner man att det är mer personal, inklusive polis, som finns på utsidan av arenan. Vi tror att det skickar en signal om trygghetsskapande arbete. Det ger också en möjlighet att upptäcka faror eller hot som skulle komma. Så jag hoppas att man märker att vi tar det här på allvar, säger Fredman under en digital pressträff på fredagen.
Flygplatskontroller
Det kommer att ta längre tid än vanligt att komma in på arenan. Redan till herrlandslagets EM-kvalmatch mot Österrike på Friends arena i september utökade man säkerheten vid ingångarna med visitation och "flygplatskontroller", efter att terrorhotnivån i Sverige höjts.
Men alla åskådare kommer inte att passera flygplatskontrollsbågarna inför Schweiz-matchen.
– Vi kommer aldrig att klara av ett fullsatt Gamla Ullevi, men det är inte heller tanken. Vi kommer att använda det där vi tycker att det behövs och skickar den signalen tydligt: Först en fullskalig visitation, väskkontroll och biljettkontroll och sedan kommer x antal procent av besökarna också att gå igenom en flygplatskontroll utöver det.
Drönare i skyn
För första gången sätter man dessutom in drönare för att skanna av området runt arenan. Tekniken har testats vid två tillfällen, en gång i Göteborg och en gång i Stockholm, men nu blir det skarpt läge för första gången.
– För att filma och kunna upptäcka saker i ett område som vanligtvis inte är kameratäckt runt arenorna. Allt för att vara så förberedda som möjligt. Men också för att kunna ta rätt beslut och kunna vidarebefordra rätt information till dem som behöver det. Vi tycker att det skickar en bra signal, säger Martin Fredman.
Fyra dagar efter matchen mot Schweiz möter damlandslaget Italien i Malmö. Det kan bli aktuellt att använda drönare även där, men det bestäms efter fredagens landskamp.
Över huvud taget är säkerhetsläget ett annat när det handlar om hemmamatcher. Därför har SvFF inte heller gått ut med någon rekommendation till supportrar att lämna landslagströjan hemma.
– Jag hoppas att alla kommer i sina gula matchtröjor och att vi stödjer Sverige på det sättet som vi brukar göra. Med respekt för den som vill göra ett annat val, självklart.
Inget beslut om landslagskläder
Däremot är inget beslut taget när det gäller klädsel utanför arenan för landslagets spelare och ledare. Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson sade i en intervju med SVT häromdagen att han är tveksam till att någonsin bära landslagskläder på stan igen.
– Vi kommer att prata om det ända fram till samlingen egentligen, hur vi ska förhålla oss till det. Sedan kommer det också vara upp till den enskilda individen, vi kommer aldrig tvinga någon att göra något om man känner sig obekväm med det, säger Martin Fredman.
Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson håller för sig själv hur han känner kring att ha landslagsmundering på sig utanför arenamiljön.
– Vad jag gör, det är min sak, så jag har inga kommentarer till det. Men jag har fullt förtroende för dem som sysslar med det här och bollar naturligtvis alltid med Martin eller Stefan (Dejemyr, säkerhetsansvarig). Vi får en bra genomgång inför varje samling vad som gäller, säger Gerhardsson.