Efter uppgörelsen – Solo rasar över avtalet

USA:s fotbollsdamer tog sitt förbund till domstol för att få bättre ersättning. Uppgörelsen blev klar häromdagen men nu går före detta landslagsstjärnan Hope Solo till attack mot avtalet och tidigare lagkamrater. "Den här uppgörelsen är inte en "stor vinst", skriver Solo på Twitter.

Hope Solo, före detta målvakt i USA:s damlandslag.

Hope Solo, före detta målvakt i USA:s damlandslag.

Foto: Eugenio Savio/AP/TT

Fotboll2022-02-24 11:15

En uppgörelse mellan amerikanska fotbollslandslaget och förbundet nåddes och fotbollsstjärnorna Megan Rapinoe och Alex Morgan jublade efteråt.

Spelarna får som kompensation dela på 22 miljoner dollar och ytterligare 2 miljoner ska gå till aktiva som avslutat sin karriär. Allt landar totalt i 24 miljoner kronor, motsvarade 225 miljoner svenska kronor.

Men nu går före detta spelaren, Hope Solo, till attack mot avtalet – och tidigare lagkamrater.

”Den här förlikningen är inte en stor seger. Det är hjärtskärande och upprörande. Ett ”löfte” om lika ersättning och ersättningar för ett fåtal utvalda är inte lika lön och det var inte vad den här kampen handlar om”, skriver hon på Twitter.

Solo menar att det finstilta delarna i avtalet visar att inget är garanterat.

"Läs det finstilta 'betingat av förhandlingar om ett nytt kollektivavtal'. Det finns inte ännu och är inte garanterat", skriver Solo om kollektivavtalet.

Den före detta stjärnmålvakten passar även på att berätta att Megan Rapinoe och Alex Morgan, som ses som ledare i kampen för lika lön, inte ville ta kampen 2016.

"Under hela processen var Rapinoe och Morgan de två som var lättast för förbundet att komma överens med och fortsätter än i dag att acceptera villkor som inte är i närheten av vad vi hade för avsikt att göra. De vet båda att detta inte är en vinst. De vet att det är en lätt väg ur en kamp de aldrig riktigt var med i".

Megan Rapinoe och Alex Morgan under VM 2019.
Megan Rapinoe och Alex Morgan under VM 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!