Efter VM-bronset: Jättetufft OS-kval väntar

Det är inte slut med betydelsefulla stormatcher för det svenska damlandslaget i fotboll bara för att VM nu är över. Redan i september får Sverige chans till revansch, och i slutändan en OS-plats, när de ställs mot Spanien i Nations League. –Det kommer att krävas extremt mycket, säger målvakten Zecira Musovic.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson menar att det är ett tufft OS-kval som väntar.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson menar att det är ett tufft OS-kval som väntar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-20 16:37

De svenska landslagsspelarna hinner inte vara hemma länge i sina klubblag efter VM innan det åter är dags för nya insatser i det blågula stället. Gruppspelet i Nations League inleds den 22 september då Sverige möter Spanien på Gamla Ullevi i Göteborg.

Sverige föll mot just Spanien (1–2) i semifinalen under VM i Australien och Nya Zeeland.

– Det är väl bara att ta revansch. Det känns ganska skönt faktiskt, säger Elin Rubensson.

OS-plats i potten

Det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) införde hösten 2022 Nations League för damer – och dessutom ett helt nytt kvalsystem. För att öka matchernas betydelse kopplades Nations League samman med kval till VM och EM och vart fjärde år ska det också fungera som OS-kval.

Det innebär att den första upplagan av turneringen som drar i gång i september gör de europeiska lagen upp om tre platser till OS i Frankrike 2024. De två finallagen kommer göra OS-arrangören Frankrike sällskap till sommarspelen. Om Frankrike når final går också trean i Nations League till OS.

Sverige har lottats i grupp 4 i A-divisionen där Spanien, Schweiz och Italien står för motståndet.

– Vi börjar ju med en riktigt härlig match mot Spanien hemma. Det är ett jättetufft OS-kval, men å andra sidan, hade det varit de gamla reglerna så hade vi varit borta från OS. Nu har vi ju en chans, säger Peter Gerhardsson om höstens Nations League-matcher.

"Extremt tufft"

Sveriges skyttedrottning från VM i Australien och Nya Zeeland, Amanda Ilestedt, ser fram emot att det kommer betydelsefulla matcher med landslaget redan i september.

– Ett roligt upplägg, med många tuffa matcher. Matcher som man vill spela. Så det tycker jag absolut är kul, säger Ilestedt.

Även Zecira Musovic, som under VM etablerade sig som Peter Gerhardssons förstaval i mål, tycker om det nya Nations League-upplägget, med matcher som verkligen betyder något i stället för att bara spela träningsmatcher i ett helt år. Men hon inser också att det kommer att bli en utmaning för Blågult.

– Det är extremt tufft. Vi har tagit oss till varenda mästerskap men man ska inte glömma den tuffa vägen. Det kommer att krävas extremt mycket, man ska vinna gruppen och sedan semifinalen. Det är en extremt lång väg, säger Musovic.

Fakta: Nations League – så funkar det

+ Avgörs hösten 2023–våren 2024.

+ Tre divisioner med grupper om fyra lag: A-divisionen (med 16 lag), B (16) och C (19).

+ Totalt sex matcher ska spelas. Varje lag spelar en hemma- och en bortamatch mot de andra lagen i gruppen.

+ De fyra gruppvinnarna i A-divisionen går till slutspel. Lagen möts där i enkelmöten, i semifinal, final och match om tredje pris.

+ Vart fjärde år fungerar Nations League också som OS-kval för de europeiska lagen, som gör upp om tre platser. I den första upplagen är det de två finallagen som gör OS-arrangören Frankrike sällskap till sommarspelen 2024. Om Frankrike når final går också trean i Nations League till OS.

+ Placeringarna i Nations League ligger till grund för rankningen i det efterföljande kvalet till EM/VM, som har samma spelformat som Nations League.

+ Gruppvinnarna och tvåorna i A-divisionen hänger kvar.

+ Gruppvinnarna i B- och C-divisionen flyttas upp.

+ Fyrorna i A- och B-divisionen, liksom den sämst rankade grupptrean i B-divisionen, flyttas ner.

+ Treorna i A-divisionen kvalar mot tvåorna i B-divisionen om en plats i högstadivisionen. På liknande sätt kvalar de tre bästa treorna i B-divisionen mot de tre bästa tvåorna i C-divisionen.

+ Nations Leagues kvalspel spelas samtidigt som slutspelet.


Fakta: Det nya formatet för kvalet till EM 2025:

+ Startar våren 2024.

+ Lagen rankas utifrån senaste Nations League-turneringen, och formatet är i princip detsamma, med tre divisioner med grupper om fyra (en grupp med tre lag i C-divisionen) där alla möter alla både hemma och borta.

+ Ettorna och tvåorna i A-divisionen, totalt åtta lag, går direkt till EM/VM.

+ Treorna och fyrorna i A-divisionen går vidare till playoff. Dit går också lag 1–3 i B-divisionen, samt gruppvinnarna och de tre bästa tvåorna från C-divisionen.

+ De fyra lagen från A-divisionen inleder playoffspelet med dubbelmöten mot de fyra lagen från C-divisionen.

+ De sex lagen från B-divisionen inleder playoffspelet med dubbelmöten mot varandra.

+ Vinnarna i ovanstående möten går sedan vidare till ett avgörande playoffspel med sju dubbelmöten, där segrarna går till EM/VM.

+ Lag 1–3 i A-divisionens grupper hänger kvar. Gruppfyran åker ur.

+ Gruppvinnarna i B-divisionen går upp. Tvåorna och de tre bästa treorna hänger kvar. Gruppfyrorna och den sämst rankade trean åker ur.

+ Gruppvinnarna i C-divisionen går upp. Lag 2–4 hänger kvar.

+ Kvalet till VM 2027 kommer ha samma upplägg, men med färre europeiska lag som kvalar in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!