Efter VM-succén – Rubensson vill ut i Europa

Hon har varit den som gått mot strömmen, den som stannat i damallsvenskan. Men efter succén i fotbolls-VM verkar Elin Rubensson redo att för första gången testa vingarna utomlands. –Jag har känt det mer än någonsin. Det är inspirerande att spela med världsspelare runt sig, säger Häckenmittfältaren.

Elin Rubensson har varit en av Sveriges bästa spelare i fotbolls-VM. Inför lördagens bronsmatch mot Australien medger hon att turneringen fått henne att bli sugen på ett utlandsäventyr.

Elin Rubensson har varit en av Sveriges bästa spelare i fotbolls-VM. Inför lördagens bronsmatch mot Australien medger hon att turneringen fått henne att bli sugen på ett utlandsäventyr.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-17 12:00

Om man går igenom de mest rutinerade namnen i den svenska VM-truppen är det ett som sticker ut. I lördagens bronsmatch mot Australien kan Elin Rubensson nämligen göra sin 85:e A-landskamp – utan att en enda gång ha prövat på livet som utlandsproffs.

Men nu låter det för första gången som att det bara är en tidsfråga innan det blir av.

– Det där sköter min agent där hemma, men absolut att det är intressant (att lämna damallsvenskan), säger den 30-åriga mittfältaren.

Nytt kontrakt i fjol

Årets fotbolls-VM tycks har snabbat på tankarna.

– Jag har väl känt det mer än någonsin. Det är inspirerande att spela med världsspelare runt sig, med sig och mot sig. Det är en lite annan nivå. Det går snabbare allting. Det har varit väldigt kul, säger Rubensson.

De fyra andra i truppen som har varit damallsvenskan trogen – Anna Sandberg, Stina Lennartsson, Tove Enblom och Jennifer Falk – är i sammanhanget riktiga landslagsgröngölingar.

För Rubensson har beslutet att stanna i Sverige aldrig handlat om en rädsla för att testa något nytt, och hon har definitivt sedan länge haft kvaliteterna för att locka intresse från andra länder.

Det har bara inte passat. Det var bland annat därför som hon i fjol skrev på ett nytt kontrakt med Häcken, som sträcker sig över säsongen 2025.

– Jag har alltid sagt att jag inte kommer att stänga några dörrar. Men det har inte känts rätt i mitt liv än så länge. Men jag har väl känt under en period nu att det hade varit roligt att testa. Och det är klart, efter ett bra mästerskap också, att få spela på den här nivån, med så bra spelare runt sig, det är något speciellt, säger Rubensson.

Hon trivs fortfarande jättebra i Häcken, säger hon. Men om hon vill flytta lär det finnas alternativ. Rubensson har varit given i den svenska startelvan under VM, mycket på grund av lagkaptenen Caroline Segers skadeproblem, och har varit en av lagets bästa spelare.

Förre tränarens klubb?

Den fina insatsen "skyller" hon mestadels på lagkamraterna.

– Den här miljön som vi tränar och spelar i, alla spelare som jag har runt mig, vi höjer varandra så mycket och jag höjs själv som spelare när jag får den stöttningen. Jag tycker att det är otroligt kul. Men sedan har jag tränat hårt också. Jag älskar att spela fotboll just nu, säger Rubensson.

Vilka länder är det som lockar då? Spanien är en bra liga, säger Rubensson. England likaså. I Super League-laget Tottenham finns också en tränare hon känner väl.

Robert Vilahamn lämnade nyligen Häcken efter tre och ett halvt år i klubben. Men om Tottenham är ett tänkbart alternativ, det håller Rubensson för sig själv.

– Jag gillar ”Robban” jättemycket. Men det är ingenting som jag kan kommentera.

Fakta: Elin Rubensson

Född: den 11 maj 1993 (30 år) i Marieholm.

Position: central mittfältare i första hand, men har också spelat ytterback, yttermittfältare, offensiv innermittfältare och anfallare i både klubb- och landslag.

Moderklubb: Marieholms IS.

Elitklubbar: Ldb Malmö/Rosengård 2010–2014, Göteborg (sedan 2021 BK Häcken) 2015–.

A-landskamper/mål: 84/4.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2016), 1 VM-brons (2019), 4 SM-guld med Ldb Malmö/Rosengård (2010, 2011, 2013, 2014), 1 SM-guld med Göteborg (2020), vann skytteligan när Sveriges F19-landslag tog EM-guld 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!