Eidevalls Arsenal slog mästarna i premiären

Arsenals nye tränare Jonas Eidevall kunde inte ha fått en bättre start på fotbollssäsongen. 3–2 mot regerande mästaren Chelsea var ett styrkebesked i Super League-premiären. –Jag är jätteglad att vi vann i dag, men vi har många lärdomar att ta med oss från den här matchen, säger Eidevall.

Jonas Eidevall har fått en smakstart på sitt nya jobb som Arsenals huvudtränare. Arkivbild.

Fotboll2021-09-05 15:38

När slutsignalen ljöd på Emirates Stadium kastade sig Jonas Eidevall ner på knä och skrek ut sin glädje inför de nära 9 000 fansen på läktarna. Den bilden sade det mesta om vad segern i ligapremiären betydde för honom och för Arsenal.

– Det här var en premiärmatch och för mig, för laget och för klubben, är det stort att få spela en tävlingsmatch på Emirates. Det är så härligt att vi kunde ge Arsenalfansen en seger i dag, de var enastående under matchen. Jag vet att det inte var fullsatt, men det kändes så, säger Eidevall till Sky Sports efter matchen.

De senaste säsongerna har laget hela tiden varit ett par steg bakom Londonrivalen Chelsea, som kom till söndagens match med två raka ligatitlar i ryggen och som bara förlorade en enda match i ligan i fjol.

Elva avgörande minuter

Ett av Arsenals största problem har varit att man ofta inte räckt till i matcherna mot de tyngsta rivalerna Chelsea och Manchester City, men den diskussionen tar den inledande 3–2-segern till viss del död på.

Men Eidevall vill inte dra för stora växlar av en match.

– Jag är ny i engelsk fotboll och i klubben och vi måste tänka långsiktigt. Jag är jätteglad att vi vann i dag, men vi har många lärdomar att ta med från den här matchen. Vi är inte en färdig produkt än, vi är bara i början, säger Eidevall.

Stor matchhjälte blev Beth Mead som svarade för både 2–1 och 3–1 med elva minuters mellanrum i andra halvlek. Det första gjorde hon efter en löpduell med Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson. Svenskan såg ut att ha kontroll på läget när Mead plötsligt drog iväg en vänsterkanon i bortre hörnet.

Det andra kom till på en kontring då hon spelades fram – i misstänkt offsideläge – och rundade målvakten Ann-Katrin Berger innan hon kallt rullade bollen i mål.

Snabb reducering

Danskan Pernille Harder reducerade fyra minuter senare när hon nickade in Erin Cuthberts inlägg, men närmare kom inte Chelsea.

Nederländska anfallsstjärnan Vivianne Miedema gjorde dessförinnan Arsenals första mål i den 14:e minuten innan Cuthbert utjämnade strax före halvtidsvilan.

Magdalena Eriksson spelade hela matchen för Chelsea och Jonna Andersson byttes in i den 83:e minuten. På bänken fanns också andramålvakten Zecira Musovic.

I söndagens andra match vann Brighton med 2–0 hemma mot West Ham. Nederländskan Inessa Kaagman och sydkoreanskan Lee Geum-Min stod för målen.