Ekdal Djurgårdens vapen i guldstriden

Hjalmar Ekdal är månadens spelare i september och är ett numera ett hot på fasta situationer. Med sitt Djurgården i guldstrid påminner läget om resan en landslagsspelare gjorde en gång i klubben – Marcus Danielson.

Hjalmar Ekdal.

Hjalmar Ekdal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2021-10-16 10:07

– Det är en landslagsmittback som är jäkligt duktig och det är klart man inspireras av honom. Att träna med honom, en bra spelare, gör att man utvecklas och blir bättre, säger Hjalmar Ekdal om sin föregångare i klubben.

Danielson tränade med Djurgården inför lagets hemmamatch mot Elfsborg på måndag och har gjort det när han inte är med sin kinesiska klubb Dalian.

I september blev Hjalmar Ekdal utsedd till månadens bäste spelare i allsvenskan. Nu börjar han också nicka in mål på fasta situationer.

Det påminner om en viss Marcus Danielson som hade för vana att göra samma sak det när han förde Djurgården till guld 2019.

– Att få priser betyder mycket, det är ett kvitto på att man gjort något bra. Jag var en rätt vass målskytt i mina yngre dagar faktiskt, men nu kommer det lite mer på den här nivån. Mål är egentligen något jag tycker jag har i mig, så det är skönt att de kommer nu.

Allsvensk guldstrid

Djurgården befinner sig mitt i brinnande guldstrid mycket tack vare ett solitt försvar. Laget har, tillsammans med AIK, hittills släppt in minst antal mål i årets allsvenskan. 22-årige Ekdal har varit given i mittförsvaret under säsongen och fått sitt stora genombrott.

Och i landslaget är det knappast ett överflöd av tillgängliga mittbackar.

– Allt blir mer självklart, tempot sitter i ryggmärgen och allt känns naturligt. Jag märker själv i mitt spel att jag blir mer stabil och håller en jämn nivå, säger han.

TT: Sneglar du på att bli uttagen i landslaget?

– Jag är försiktig med att tänka på det. De som är där gör det väldigt bra. Det är klart att det hade varit kul att bli uttagen och en dröm att spela för landslaget men jag tänker inte så mycket på det.

"En bit kvar"

– Det är väldigt bra fotbollsspelare där, det är en liten bit kvar för mig kanske.

Mittbacken har snarast tankarna på nästa match i allsvenskan. Djurgården placerar sig på första plats, på samma poäng som AIK, men med bättre målskillnad.

Ärkerivalen AIK gästar Hammarby i ett Stockholmsderby på söndagen.

– Vi har främst fokus på oss själva. Vi vet att AIK är ett tungt lag, de kommer att hänga med hela vägen, förmodligen. Men det är sällan vi sitter och kalkylerar andra lags utfall.

Snacket om guld finns inte omklädningsrummet på träningsanläggningen i Kaknäs, enligt Ekdal.

– Vi är väldigt ödmjuka i det där. Vi tar verkligen en match i taget, så länge vi tar vinster och poäng kommer det leva hela vägen.

Hjalmar Ekdal nickade in ett mål mot Degerfors den 23 september. Arkivbild.
Hjalmar Ekdal nickade in ett mål mot Degerfors den 23 september. Arkivbild.
Fakta: Guldstriden i allsvenskan

Med tre matcher kvar av säsongen handlar det främst om Djurgården, AIK och Malmö i guldstriden.

Stockholmslagen har 44 poäng vardera och Malmö jagar med tre poäng bakom.

Norrköping och Elfsborg har fem poäng upp till förstaplatsen.

Kvarvarande matcher Djurgården: Elfsborg (h), Kalmar (h), Göteborg (b), Örebro (b), Halmstad (h), Norrköping (b), Varberg (h), Häcken (h).

AIK: Hammarby (b), Norrköping (h), Malmö (b), Halmstad (h), Östersund (h), Varberg (b), Elfsborg (b), Sirius (h).

Malmö: Östersund (b), Varberg (b), AIK (h), Sirius (b), Göteborg (b), Häcken (h), Kalmar (b), Halmstad (h).

Sista omgången i allsvenskan spelas den 4 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!