Elanga väljer Sverige – uttagen till VM-playoff

Efter mycket spekulationer togs Manchester United-stjärnskottet Anthony Elanga, 19, ut i truppen som ska spela playoff till VM mot Tjeckien i nästa vecka. –Jag hoppas att det är en glad Anthony hemma i Manchester nu, säger förbundskapten Janne Andersson.Även Zlatan Ibrahimovic är uttagen.

Manchester Uniteds supertalang Anthony Elanga, 19, väljer att spela landslagsfotboll för Sverige.

Manchester Uniteds supertalang Anthony Elanga, 19, väljer att spela landslagsfotboll för Sverige.

Foto: Dave Thompson /AP/TT

Fotboll2022-03-16 12:12

Anthony Elanga är med i truppen som nästa torsdag ska möta Tjeckien på hemmaplan i playoffsemifinal till fotbolls-VM i Qatar.

– Jag förväntar mig att han kommer in och gör det han är bra på även i vår miljö. Han har nivån som krävs och bidrar med snabbhet och skicklighet i avslutslägen. Jag har inte sagt till honom att han är är uttagen, men det känns jätteroligt, säger förbundskaptenen Janne Andersson på en presskonferens.

Anfallsstjärnan har kunnat välja att representera både Kamerun och England men väljer nu att spela landslagsfotboll för Blågult.

– Jag har haft kontakt med honom i höstas för att säkerställa att han verkligen vill vara med om han blir uttagen. Det var ingen tvekan från hans sida så jag hoppas det är en glad Anthony hemma i Manchester nu, säger Janne Andersson lite senare till TT.

"Långsökt att han startar"

Anthony Elanga har noterats för totalt tre mål för Manchester United och spelade från start i onsdagens åttondelsfinal i Champions League mot Atlético Madrid (0–1-förlust).

Jättetalangen har därtill gjort sju mål på åtta matcher för Sveriges U21-landslag. Han ser dock inte gå ut att gå direkt i startelvan.

– Det känns kanske lite långsökt då han inte varit med oss innan och bara hinner göra två träningar innan matchen. Det är tuff konkurrens på hans positioner men det är absolut en spelare som kan hoppa in och vara avgörande för oss, säger förbundskaptenen.

Med i truppen är även Zlatan Ibrahimovic, 40, trots att han är avstängd i mötet med Tjeckien.

– Han är med dels för att han kan bidra i match två, och dels för att han har stor erfarenhet. Vi tappade mycket av det efter EM och Zlatan har visat att han väldigt gärna vill vara med. Han har visat mycket för mig ur ett ledarskapsperspektiv.

Med i landslaget för första gången på åtta år

Utöver Elanga bjöd uttagningen på två överraskningar i form av mittfältaren Jesper Karlström, 26, från polska Lech Poznań samt anfallaren Branimir Hrgota, 29, från tyska Greuther Fürth.

Hrgota har inte representerat Sverige sedan 2014.

– De är med för att de är tillräckligt bra. Det kändes helt rätt att ta ut dem till denna samling, säger Janne Andersson.

Oscar Lewicki (Malmö FF), Alexander Milošević (AIK) och Jens Cajuste (Reims) är skadade och inte uttagningsbara, meddelar Janne Andersson.

Mittbacken Sebastian Holmén, 29, i turkiska Çaykur Rizespor har tackat nej till landslagsspel av personliga skäl.

"Tjeckien är inte lika bra defensivt"

Om Sverige vinner enkelmötet med Tjeckien väntar Polen i playoff-final på bortaplan den 29 mars. Vinnaren där får en VM-biljett.

– Tjeckien är ett fysiskt bra lag som springer mycket och ofta. Försvarsmässigt tycker vi inte att de är lika bra som de är offensivt. En tuff utmaning men absolut möjlig för oss, säger Janne Andersson.

– Det är ungefär 50–50 mellan oss. Mycket talar för att det kommer bli fysiskt spel och en rejäl kamp. Det gäller att vi tar den.

Fakta: Sveriges trupp till VM-playoff

Målvakter: Andreas Linde, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen.

Backar: Ludwig Augustinsson, Marcus Danielson, Daniel Sundgren, Emil Krafth, Joakim Nilsson, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson, Filip Helander, Carl Starfelt.

Mittfältare/anfallare: Jesper Karlström, Viktor Claesson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Jesper Karlsson, Kristoffer Olsson, Anthony Elanga, Branimir Hrgota, Mattias Svanberg, Robin Quaison, Zlatan Ibrahimovic.


Fakta: Playoff till fotbolls-VM

Så går Sverige till VM:

Två segrar krävs. Först i semifinalen mot Tjeckien hemma på Friends Arena i Solna den 24 mars. Därefter seger mot Polen i finalen i Chorzow fem dagar senare.

De gör upp om de två andra VM-platserna:

Skottland, Ukraina, Wales och Österrike spelar om en plats. Italien, Nordmakedonien, Portugal och Turkiet om en.

Slutspelet med Skottland, Ukraina, Wales och Österrike kommer att avgöras i juni eftersom Ukrainas playoffsemi mot Skottland i Glasgow har flyttats fram på grund av kriget

Den ryska situationen:

Fifa och Uefa har uteslutit Ryssland, som skulle mött Polen i semifinalen, från all internationell fotboll efter invasionen av Ukraina. Det ryska fotbollsförbundet har överklagat avstängningen till Idrottens skiljedomstol, Cas, som väntas komma med ett besked i ärendet på fredag.

Redan VM-klara lag från Europa:

Tyskland, Danmark, Belgien, Serbien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Nederländerna.

Då avgörs VM:

21 november-18 december i Qatar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!