Eldsjälen Björn "Kicki" Jonsson är lojal som få

På onsdagskvällen spelas det ovanliga derbyt mellan Hultsfreds FK och SK Lojal. När klubbarna drabbade samman för 43 år sedan skrällvann de senare, och en som bidrog till segern som spelare var Björn "Kicki" Jonsson, numera lagledare. Den stora höjdpunkten i karriären är dock en helt annan.

Mångårige SK Lojal-ledaren och tidigare spelaren Björn Jonsson i sitt hem i Hultsfred.

Mångårige SK Lojal-ledaren och tidigare spelaren Björn Jonsson i sitt hem i Hultsfred.

Foto: Marcus Johannesson

Fotboll2020-06-30 20:00

År 1974 fusionerade Hultsfreds AIK med Malmens SK, som Björn Jonsson då tillhörde, och det är alltså 46 år sedan. Björn valde då att lämna för SK Lojal som han sedan dess har representerat. Ordet lojalitet har sällan varit mer berättigat. 

– Min hustru är från Vena och när jag var där på helgerna så tjatade de alltid på mig att jag skulle komma dit. 

Sagt och gjort tog Björn steget från Malmen, vars a-lag han debuterade för som 18-åring, till Lojal vilka han kom att spela för fram till 39 års ålder. Smeknamnet "Kicki" fick han i ung ålder och kommer helt enkelt från att kicka boll. 

Björn har därefter fortsatt som ledare i föreningen under alla dess år, bland annat när de var uppe i division 4 elit. Men det finns en del saker han fortfarande kan sakna som spelare. 

– Framför allt jargongen i omklädningsrummet och jag känner att jag håller mig ungdomlig när jag umgås med dagens spelare. Det är därför jag fortfarande är med och lägger mig i, säger Björn och fortsätter:

– Jag vann den interna skytteligan 16-17 år i följd och kände bara att jag ville fortsätta lira så länge kroppen höll. 

När Lojal år 1977 ställdes mot Hultsfreds FK var de sistnämnda storfavoriter. Björns uppgift var att markera och störa HFK:s libero och spelfördelare Åke Svendsén vilket han lyckades utmärkt med. Lojal vann derbyt med 2-1. 

– Några av våra spelare gjorde sina livs matcher. Jag har alltid sett HFK som storebror i sammanhanget och de hade ett väldigt bra lag vi den här tiden. Många fina värvningar från området, berättar Björn.  

Genom decennierna har Björn givetvis upplevt väldigt mycket. Höjdpunkten är när Lojal 1988 nådde hela vägen fram till final i Smålandscupen och där ställdes mot Öster. En final som den dåvarande allsvenska klubben vann med 3-1. 

– Thomas Ravelli var exempelvis med i deras trupp men det blev match av det och det var minst 1500 åskådare på plats. 

Numera är verkligheten en annan och Lojal huserar nu i division 5. Men premiären mot HFK är efterlängtad, det är många år sedan klubbarna sedan möttes i tävlingssammanhang. 

– Blir så viktigt att få en bra start. Tråkigt bara att publik inte tillåts men jag tror att många kommer att stå utanför och kika, spår Björn.  

1977 års upplaga av SK Lojal, Björn Jonsson står längst till vänster.
1977 års upplaga av SK Lojal, Björn Jonsson står längst till vänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!