Elfsborg missade första guldchansen

Det var uppdukat för guldfest efter Malmös förlust. Men Elfsborg klarade bara oavgjort, 2–2, mot Degerfors. Därmed avgörs guldstriden först i Malmö nästa helg. –Vi får en chans till att vinna allsvenskan. Den kommer vi att ta, säger tränaren Jimmy Thelin.

Sveinn Gudjohnsen och Sebastian Holmén deppar efter Degerfors 2–1-mål.

Fotboll2023-11-05 19:36

Malmös förlust mot Häcken (2–4) ordnade guldläget. Men Elfsborg lyckades inte ta vara på det.

I stället bjöd Degerfors på två kallduschar som i alla fall tillfälligt stoppade guldfesten. En kvart från slutet tråcklade inbytte Peter Gwargis sig igenom Elfsborgsförsvaret och dundrade in 2–1 i nättaket.

I det läget behövde Elfsborg göra två mål till – men klarade bara ett i en högdramatisk match.

– Alla spelare tömde sig i dag och publiken tömde sig. De sista tio minuterna känns det som att det händer lika mycket som på en hel säsong, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin efteråt.

Resultatet innebär att Elfsborgs guldfest får vänta.

Tidig skada

Det var på förhand klart att en Malmöförlust mot Häcken skulle ge Elfsborg guldläge inför söndagens match.

Elfsborg har både från ledar- och spelarhåll visserligen envist hållit fast vid devisen ”en match i taget”. Men att publiken hade guldvittring var klart långt innan avspark – trots att kaosscenerna på Hisingen gjort att den matchen drog ut på tiden.

Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att slå bottenlaget Degerfors.

Den första halvleken gick inte Boråslagets väg alls.

Det hade bara gått en kvart av matchen när Elfsborg tvingades byta ut Niklas Hult på grund av en skada. Hult var en av fyra spelare i startelvan som var med även vid guldet 2012 – men missade då de sista matcherna på grund av skada.

Dessutom kom den första kallduschen ett par minuter före pausvilan. Degerfors – som spelade för fortsatt allsvenskt kontrakt -- hade ett bra läge redan efter drygt 20 minuter, men fick nu en frispark i farligt läge.

Bollen seglade mot bortre stolpen, där Gustav Granath helt omarkerad nickade den tillbaka mot målet och Seid Korac stötte in den i mål.

Guldfinal väntar

Elfsborgsveteranen Per Frick förnekade dock att laget drabbats av guldnerver.

– Det är klart att vi vet utgångsläget, men inte mer än så, sade han till Discovery+ samtidigt som lagkamraterna gick in i omklädningsrummet för pausvilan.

Först med en halvtimme kvar att spela släppte krampen.

Efter en frispark från högerkanten nickade Sebastian Holmén in kvitteringen till 1–1 – mittbackens första allsvenska mål sedan återkomsten till Elfsborg i fjol.

På tilläggstid gjorde sedan Noah Söderberg 2–2 och såg till att öka spänningen rejält de sista minuterna – till slut blev det över 15 tilläggsminuter.

"Båda måste vinna"

Men närmare guldet än så kom Elfsborg inte den här gången, samtidigt som Degerfors trots en stark insats nu är klart för nedflyttning.

Nu blir det en ren guldfinal i Malmö nästa helg – där det för Elfsborg dock räcker med oavgjort för att det trots allt ska bli guld.

– För mig är det en seriefinal. Båda lagen måste vinna, säger Jimmy Thelin.

– Det blir en väldigt speciell match med två lag som är tydliga med sina idéer. Det blir en spännande utmaning för oss att samla energi till.

Fakta: Den allsvenska guldstriden

1) Elfsborg, 64 poäng, +34 i målskillnad efter 29 matcher.

Kvar att möta: 12/11 Malmö FF (b).