Elfsborg nära tappa tremålsledning

Elfsborg gick mot en enkel seger. Då släppte tabellettan in två sena mål mot IFK Norrköping – och var nära att tappa poäng hemma på Borås arena. –Det var en otrolig match att titta på, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin efter 3–2-segern.

Elfsborg jublar efter Michael Baidoos (mitten) 2–0-mål.

Fotboll2023-08-28 21:05

Efter BK Häckens poängtapp i söndags hade Elfsborg möjlighet att utöka försprånget ned till det regerande svenska mästarlaget, som före helgens omgång var en poäng bakom i den allsvenska toppstriden.

Precis så blev det också. Men vad som såg ut att bli en förvånansvärt enkel seger med tanke på att IFK Norrköping är ett av allsvenskans formstarkaste lag blev till slut allt annat än lätt.

För i tremålsledning och med drygt 20 minuter kvar att spela släppte Elfsborg in både ett och två mål. De sista minuterna blev sedan nerviga innan domaren Joakim Östling satte pipan i munnen och de svartgula kunde pusta ut.

– Vi sade på förhand att det skulle bli en svängig match och det blev det också. Vi är väldigt glada att vi vinner. Prestationen är jättebra mot ett väldigt bra lag, säger Thelin.

Qasems första mål

Den första halvleken inleddes fartfyllt och i den elfte minuten rullade 20-årige Ahmed Qasem in matchens – och den allsvenska karriärens – första mål, finurligt framspelad av Michael Baidoo. Tio minuter senare var det Baidoos tur att själv hamna i målprotokollet när han rakade in lagkamraten Niklas Hults låga inspel.

IFK Norrköping var inte fullt så underlägset som målstatistiken från den första halvleken antydde. "Peking" saknade nämligen inte chanser, men hade inte marginalerna på sin sida. Lagkaptenen Christoffer Nyman var däremot besviken på sitt lags insats i halvtidspausen.

– Det är mycket som är slarvigt. Samtidigt gör Elfsborg det bra, men vi måste steppa upp rejält, sade han till Discovery+.

Dubbla reduceringsmål

Den andra halvleken blev inte mycket bättre för IFK Norrköpings del – åtminstone inte till en början. För med en halvtimme kvar att spela utökade Jeppe Okkels ledningen till 3–0.

IFK Norrköping fick till slut in sitt första mål genom Marco Lund i den 68:e minuten. Dansken Vito Hammershøy-Mistrati gjorde sedan ytterligare ett bortamål men närmare än så kom aldrig "Peking".

Tack vare segern toppar Elfsborg alltjämt allsvenskan på 48 poäng, tre före Malmö FF. Härnäst väntar IFK Värnamo i helgen medan IFK Norrköping möter Djurgården.