Elfsborg tog fjärde raka – skuggar MFF

Flera lag svajar i jakten på fotbollsguldet, men inte Elfsborg. 2–1 mot Degerfors var lagets fjärde raka seger.

Elfsborg jublar efter Leo Väisänens mål på Stora Valla.

Fotboll2021-10-28 21:02

Med fem omgångar kvar av allsvenskan är fyra lag inom en poäng i jakten på SM-guldet. Och det är Elfsborg som är formstarkast i kvartetten. När boråsarna gästade Stora Valla i Degerfors kom fjärde raka trepoängaren i oktober, även om det blev lite stressigt i slutet.

– Det är klart att vi vet var vi ligger och vet hur mycket den här trepoängaren betydde, säger Elfsborgs lagkapten Johan Larsson till Discovery+.

Leo Väsiänen nickade Elfsborg till ledning redan i sjätte minuten och när Jeppe Okkels placerade in 2–0 med halvtimmen kvar såg det hyfsat klart ut. Men Degerfors vasse Victor Edvardsen skapade nerv när han, med tio minuter kvar, sköt sitt 13:e mål i årets allsvenska.

Det var Elfsborgs första insläppta mål på sex timmars spel, men några fler blev det inte även om hemmalaget jagade en kvittering hela vägen till slutsignalen.

– Med lite tur och en skicklig målvakt ror vi hem det här, säger Larsson som njöt lite extra över att vinna det han kategoriserade som en "grismatch".

I och med att Djurgården åkte på en rejäl smäll hemma mot IFK Göteborg är Elfsborg ny tvåa i allsvenskan, med bara målskillnad som skiljer upp till serieledande Malmö FF. Djurgården och AIK finns båda en poäng bakom.

Fakta: Toppstriden i allsvenskan

Fyra lag går just nu en kamp om SM-guldet. Här är ställningen och lagens spelschema:

1) Malmö FF, +24 i målskillnad, 48 poäng.

30 oktober: Sirius (b). 7 november: IFK Göteborg (b). 20 november: Häcken (h). 28 november: Kalmar (b). 4 december: Halmstad (h).

2) Elfsborg, +17, 48.

31 oktober: IFK Norrköping (b). 6 november: Varberg (h). 21 november: Halmstad (b). 29 november: AIK (h). 4 december: Örebro (b).

2) Djurgården, +14, 47.

31 oktober: Örebro (b). 6 november: Halmstad (h). 22 november: IFK Norrköping (b). 28 november: Varberg (h). 4 december: Häcken (b).

3) AIK, +13, 47.

1 november: Halmstad (b). 7 november: Östersund (h). 21 november: Varberg (b). 29 november: Elfsborg (b). 4 december: Sirius (h).