Elfsborgs missräkning – Valdimarsson syndabock

Elfsborg hoppades på att få dryga ut sin serieledning. Men borta mot Värnamo åkte man på en rejäl snytning och förlorade med 0–1. Stor syndabock blev målvakten Hákon Valdimarsson som drog på sig en utvisning.

Elfsborgs målvakt Hakon Rafn Valdimarsson visades det röda kortet redan i den första halvleken.

Fotboll2023-09-02 16:59

Den första halvleken borta mot Värnamo blev en mardröm för favorittippade Elfsborg. I den 29:e minuten visades målvakten Hákon Valdimarsson ut efter ett rejält hjärnsläpp då han rusat ut och tacklat Värnamos Albion Ademi på högerkanten.

Samme Ademi kunde tio minuter senare utnyttja Värnamos numerära övertag då han satte dit 1–0. Det efter att först enkelt fintat sig förbi Elfsborgs André Boman, väggspelat med Oscar Johansson och skjutit in bollen lågt vid den första stolpen.

"Handlar om att börja defensivt"

– På deras högersida händer det alldeles för mycket. Vi behöver koppla på. Jag tycker att när vi väl har bollen själva visar vi att vi har kvalité nog att skapa chanser. Men det handlar på något sätt om att börja defensivt, sade Elfsborgs Johan Larsson till Discovery+.

Elfsborg jobbade, trots deras numerära underläge, sig in i den andra halvleken.

Bäst chans för Elfsborg hade Jeppe Okkels som i den 54:e matchminuten kom ensam på kanten och avslutade själv på mål, ett avslut som Värnamos målvakt Jonathan Rasheed räddade.

Ademis mål från första halvlek skulle stå sig och matchen slutade 1–0 till Värnamo.

Trots förlusten toppar fortfarande Elfsborg tabellen. Värnamo plockade viktiga poäng och klättrar till en åttondeplats.

Halmstad bröt vinstfria sviten

Halmstad stod på sju raka allsvenska matcher utan seger och var på väg ned i bottenstriden. Då tog man en viktig hemmaseger med 2–1 mot Sirius och klättrade rejält i tabellen.

Elfsborgslånet Jack Cooper Love gjorde sitt första mål i Halmstad när han satte dit 1–0. 2–0 gjordes av Naeem Mohammed bara minuter senare strax innan halvtid. Sirius reducerade genom Tashreeq Matthews i den andra halvleken men kom inte närmare än så.

För Sirius, som återfinns på kvalplats men på samma poäng som Degerfors just under, växer sig krisen allt större. Skulle Degerfors ta poäng under söndagen hemma mot Häcken går värmlänningarna om Uppsalalaget.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs det att matchen mellan Degerfors och Häcken spelas under lördagen. Rätt ska vara söndagen.