EM-flytten kan gynna svenska succéspelarna

Bilbao och Dublin står kvar och om pandemin dör ut kommer Janne Andersson dit nästa sommar. Men med vad? Ett landslaget är i ständig förändring. Vilka spelare är vinnare och vilka är förlorare med ett framflyttat EM-slutspel? Och vad betyder det för den kollektiva slagkraften?

Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Kristoffer Olsson. Tre unga landslagsmän som tar sikte på det framflyttade EM-slutspelet. Arkivbild.

Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Kristoffer Olsson. Tre unga landslagsmän som tar sikte på det framflyttade EM-slutspelet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2020-08-10 11:05

Förbundskaptenen var i början av mars i full färd med att lägga sista handen på trupputtagningen till landskamperna mot Ryssland och Cypern när beskedet från Fifa kom.

Spela inga landskamper. Kort senare sköts EM-slutspelet fram ett år.

– Jag hade byggt upp så mycket till den här första samlingen inför EM och så blir det bara att luften går ur. Jag mår inte dåligt, man ska inte jämföra med sjukdomar, men man får sina ups-and-downs, eftersom det är en sån enorm tomhet, sade Andersson till Dagens Nyheter.

I en intervju med TT talade han om perioden mars till augusti som ett "förlorat halvår".

Är det så?

Det finns ett och annat som talar för att landslaget kan gynnas av att pandemin tvingade Uefa att baxa EM-slutspelet ett år in i framtiden.

Kulusevskis succé

Mycket lär förstås hända – positivt som negativt – under tio månader fram till EM, men det här är några positiva inslag från de senaste månadernas händelseutveckling som förbundskaptenen kan sätta in på pluskontot inför höstens matcher när landslagsfotbollen gör en återkomst med Nations League:

+ Dejan Kulusevskis succé i Serie A. Tio mål i ligan av 19-åringen tog in honom på Gazzetta dello Sports lista över Serie A:s tio bästa spelare. Han utsågs dessutom till ligans bäste unge spelare och nu väntar utmaningen i Juventus, som köpte honom i vintras.

+ Victor Nilsson Lindelöf har haft en stark sommar i Manchester United.

+ Alexander Isak, Robin Quaison, Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg fortsätter att ta kliv i sina klubblag, unga spelare med tiden på sin sida.

– Det är jätteroligt och det är spelare som redan nu har kommit så långt i sin utveckling och som jag tror har potential att utvecklas ytterligare. Det ska bli jätteroligt att jobba med dem framöver, sade Andersson till TV4 Fotbollskanalen i torsdags.

+ Viktor Claesson hade missat slutspelet om det ägt rum i sommar. Efter den svåra korsbandsskadan mot Spanien i juni 2019 är förhoppningen att han når tillbaka till den höga nivå han höll tidigare.

+ Jakob Johansson spelar igen efter sina knäskador, liksom Filip Helander i Glasgow Rangers.

Syna Nilsson?

+ Vänsterbacken Ludwig Augustinsson hade skadeproblem i höstas och vintras, men avslutade Bundesligasäsongen starkt och räddade kvar sitt Werder Bremen i serien.

+ Isaac Kiese Thelin vräker in mål i allsvenskan och Jordan Larsson har haft en positiv utveckling i Spartak Moskva.

+ Joakim Nilsson hjälpte Arminia Bielefeld till Bundesliga och är högt ansedd mittback i Tyskland. Dags att syna honom? Och kan Malmö FF:s Anel Ahmedhodzic bli en framtida landslagsmittback? Han var med på årets vinterturné och debuterade i landslaget, men har ännu inte bestämt sig för om han ska representera Sverige eller Bosnien-Hercegovina.

– Jag vill inte kommentera det. Det har varit mycket snack nu på sistone och det är bättre han får spela på i lugn och ro, sade Janne Andersson nyligen till TT.

Klockan klämtar för veteraner?

Allt har två sidor. Generationsväxlingen på några positioner kan påskyndas.

Under Anderssons tid som förbundskapten har han förlitat sig till kaptenen Andreas Granqvist (bara spelat en match i allsvenskan i sommar på grund av skada) och Mikael Lustig som grundbultar i defensiven. Han gav Sebastian Larsson en ny chans i landslaget och Andersson har stadigt stått fast vid ofta kritiserade anfallaren Marcus Bergs betydelse för laget.

Den kvartetten såg den här sommaren som den sista i blågult, men alla fyra har deklarerat att de fortsatt står till förbundskaptenens förfogade. Höstens åtta landskamper ger en vink om de fortfarande har vad som krävs eller om Janne Andersson bör skola in andra inför EM.

Den 26 augusti tar förbundskaptenen ut årets första trupp, till Nations League-matcherna mot Frankrike och Portugal på hemmaplan i september.

Fakta: Senaste truppen

Det här var truppen Janne Andersson tog ut till de senaste tävlingsmatcherna, EM-kvalet mot Rumänien och Färöarna i november 2019:

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt. Försvarare: Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson, Filip Helander, Riccardo Gagliolo, Pontus Jansson. Mittfältare: Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg, Ken Sema, Gustav Svensson, Muamer Tankovic, Dejan Kulusevski. Anfallare: Marcus Berg, Robin Quaison, Alexander Isak, Sebastian Andersson.


Fakta: Höstens landskamper

5 september: Sverige–Frankrike, Nations League, gruppspel (20.45, Solna)

8 september: Sverige–Portugal, Nations League, gruppspel (20.45, Solna)

8 oktober: Sverige–Ryssland, landskamp (tid ej klar, Solna)

11 oktober: Kroatien–Sverige, Nations League, gruppspel (18.00, Zagreb)

14 oktober: Portugal–Sverige, Nations League, gruppspel (20:45, plats ej klar)

11 november: Danmark–Sverige, landskamp (tid ej klar, Brøndby)

14 november: Sverige–Kroatien, Nations League, gruppspel (20.45, Solna)

17 november: Frankrike–Sverige, Nations League, gruppspel (20.45, plats ej klar).


Fakta: EM-slutspelet 2021

Sverige spelar i grupp E med Spanien, Polen och en av fyra vinnare i det playoff som avgörs under hösten.

Sveriges matcher:

14 juni: Spanien (20.45, Bilbao)

18 juni: Vinnare i playoff (15.00, Dublin)

23 juni: Polen (18.00, Dublin).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!