EM-guide: fredag 8 juli

EM har bjudit på en hel del så här långt, men nu sparkar "dödens grupp" igång. Spanien, Finland, Tyskland och Danmark gör upp om två platser i kvartsfinal. Här är allt du behöver veta.

Sofie Svava blir en av Danmarks nyckelspelare under EM. Arkivibild

Sofie Svava blir en av Danmarks nyckelspelare under EM. Arkivibild

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Fotboll2022-07-08 07:19

Vad: Spanien–Finland.

Avspark: 18.00.

Var: Stadium MK i Milton Keynes.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017:

Spanien: Kvartsfinal.

Finland: Kvalade inte in.

+ Bästa EM-resultat:

Spanien: Semifinal 1997.

Finland: Semifinal 2005.

+ Världsrankning: Spanien är sjua. Finland finns på 29:e plats.

+ Håll ett öga på:

Spanien: Aitana Bonmati. Barcelonaspelaren får försöka axla superstjärnan Alexia Putellas mantel, och om hon lyckas är Spanien en av guldfavoriterna. I och med att Putellas, och Jennifer Hermoso, saknas i truppen på grund av skador finns ett par frågetecken gällande Spaniens anfallskraft och kreativitet.

Finland: Linda Sällström. Anfallaren ledde Finland i kvalet och kommer att inte att ge upp EM-drömmen lättvindigt. Sällström är Finlands bästa målskytt någonsin med 50 mål, men hon har inte spelat ett mästerskap sedan EM 2009. Är det här hennes tid att skina på landslagsscenen?

+ Förbundskaptener:

Spanien: Jorge Vilda, 41 år, har varit en del av Spaniens landslagsapparat i mer än tio år. Vilda utnämndes till förbundskapten för A-landslaget 2015, sedan dess har han lett sitt lag till seger i både Algarve Cup och Cyprus Cup. På juniornivå är Vilda välmeriterad: tre EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, ett VM-silver och ett VM-brons.

Finland: Anna Signeul, 61 år. Svenskan utnämndes till finländsk förbundskapten 2017. Innan dess var hon Skottlands förbundskapten i tolv år. Ledde Finland till EM efter ett bra kval, där laget tog nio segrar av tio möjliga. Signeuls främsta meriter är ett brons i U18-EM med Sverige samt att ha tagit både Skottland och Finland till EM-slutspel.

Vad: Tyskland–Danmark.

Avspark: 21.00.

Var: Brentford Community Stadium i London.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017:

Tyskland: Kvartsfinal.

Danmark: Final.

+ Bästa EM-resultat:

Tyskland: EM-guld 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013.

Danmark: EM-silver 2017.

+ Världsrankning: Tyskland är rankat femma. Danmark hittas på 15:e plats.

+ Håll ett öga på:

Tyskland: Lea Schüller. Den 24 år gamla anfallaren är en del av Tysklands nya landslagsgeneration. Därtill är hon Bundesligas bästa målskytt och snittar ett mål i mer än varannan match för landslaget. Om hon får luft under vingarna kan det bära riktigt långt för Tyskland.

Danmark: Sofie Svava. Ytterbacken stod för åtta målgivande passningar i kvalet och är en av de bästa i världen på sin position. Om Danmark lyckas involvera den hyperoffensiva ytterbacken från Real Madrid kan finalisterna från 2017 nå långt.

+ Förbundskaptener:

Tyskland: Martina Voss-Tecklenburg, 54 år, hade en framgångsrik spelarkarriär. Där hon bland annat vann fyra EM-guld. Utsågs till tysk förbundskapten 2019, innan dess ledde hon Schweiz i sex år. Som tränare har det dock endast blivit en Champions League-titel och två tyska cup-titlar har det hittills. Åtta segrar, av åtta möjliga, 46 gjorda mål och endast ett insläppt mål i kvalet tyder dock på att Champions League- och cupbucklorna kan få sällskap efter EM.

Danmark: Lars Søndergaard, 63 år, har bland annat lett Red Bull Salzburg, Austria Wien och Aalborg i herrfotbollen. Utsågs till Danmarks förbundskapten i december 2017. I EM-kvalet blev saldot för Søndergaards gäng nio segrar och en oavgjord match, med en målskillnad på hela 48–1. Danmarks 48 kvalmål var delat flest, tillsammans med Nederländerna och Spanien.

+ Det gör Sverige i dag:

Sverige har presskonferens inför matchen mot Nederländerna klockan 17.00 på Bramall Lane i Sheffield. 17.45 tränar laget på premiärarenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!