Norge möter hemmanationen England i en tidig gruppfinal i fotbolls-EM:s grupp A. Den norska offensiva trion Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen och Guro Reiten blir tuffa nötter att knäcka för Lucy Bronze och England.

Var: St Mary's Stadium, Southampton.

Tv: SVT2/SVT Play.

Avspark: 18.00.

+ Så gick det i första omgången

Österrike: Fick äran att spela öppningsmatchen mot hemmanationen England. Trots 0–1-underläge redan i den 16:e minuten stod de upp bra och förlorade endast med just 0–1 mot en förhandstippad EM-vinnare.

Nordirland: Norge läxade upp nordirländskorna rejält i vad som är deras första EM. De låg under med 0–2 efter 13 minuter och när det blåstes för halvtid hade Caroline Graham Hansen dundrat in ett tredje från straffpunkten. De lyckades stoppa blödningen och förlorade med 1–4, och det kunde varit värre.

+ Frågetecknet

Österrike: Att vara mållösa mot England är ingen skam. Är annars ett väldigt målglatt landslag som mäktade med 22 mål framåt på åtta matcher i EM-kvalet. Full fart framåt är det som gäller.

Nordirland: Hela 13 spelare spelar amatörfotboll och det märks. De har inte kvalitén som krävs för att störa bjässarna i den här gruppen.

+ Förutsättningarna i gruppen

Österrike: Österrikiskorna satsar på att skrälla och gå vidare från den här gruppen och då är tre poäng ett måste mot Nordirland.

Nordirland: Nordirländskorna får försöka hålla nere siffrorna i vad som annars kan bli ett jobbigt första EM. Ett kryss här hade varit en fjäder i hatten.

+ Utropstecknet

Österrike: Hyllas i hemlandet för sin starka insats defensivt mot England. Ser solida ut bakåt med stjärnmålvakten Manuela Zinsberger som sista utpost. Det nordirländska anfallet kommer få jobba hårt för att gräva fram målchanser. Släppte bara till fem avslut på mål senast.

Nordirland: Att de lyckades göra mål är något att ta med sig. Det via en fast situation som de på förhand hade som ett av sina starkaste vapen. Sen om det var Norge som slog av på takten efter första halvleken eller om det var Nordirland som lyckades strypa ytorna är svårt att sia om men starkt hur som helst.

+ Tidigare möten

Endast mötts två gånger tidigare. Första mötet slutade 2–2 medan Österrike vann det andra med 3–1.

Vad: England–Norge.

Var: Brighton & Hove Community Stadium, Brighton.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/Radiosporten.

Avspark: 21.00.

England: Hemmaplansfördelen såg inte ut att störa England som tidigt gjorde mål mot Österrike. Det blev bara 1–0 men premiärnerverna är borta och det såg inte ut som att England någonsin var nära att tappa kontrollen av matchen.

Norge: Imponerade särskilt mycket i den första halvleken med tre mål på 30 minuter. Hade det mesta av bollen men rätt så naturligt tappade matchen i tempo då Norge kunde spela av matchen som slutade med 4–1-seger över Nordirland.

Norge ska kunna vinna över Österrike och England borde inte ha några problem med Nordirland. Därför är detta en måstematch för båda lagen som siktar på att vinna gruppen.

England: Det engelska landslaget, både herr och dam, har en tendens till att vika ner sig när insatserna blir högre. Nu kommer de testas mot hela turneringens kanske bästa anfall.

Norge: Att Ada Hegerberg inte gjorde något mål måste ses som en typ av missräkning. Det var inte så att norskan spelade dåligt utan hon hade lägen att göra mål. Varför inte Hegerberg fick slå straffen är också något som kan ses konstigt då hon måste komma i gång.

England: Att kontrollera matchbilden mot Österrike på det sätt som England gjorde kan enbart ses som ett styrkebesked. Österrike vann sin kvalgrupp före länder som Frankrike och var i semifinal 2017.

Norge: De sköljde över Nordirland i inledningen av matchen och att Graham Hansen och Guro Reiten har hittat målet direkt innebär att när väl Hegerberg kommer i gång så har man sparkapital.

De möts för första gången sedan 2019 då Norge besegrade England med 2–1 i en vänskapsmatch. I mästerskap har England ett desto bättre facit. De slog ut Norge i VM 2015 samt 2019.