EM-guide: onsdag 20 juli

Klarar England av trycket när det är vinna eller försvinna i fotbolls-EM? Blir hemmaplansfördelen avgörande? Slutspelet sparkar i gång när England ställs mot Spanien i den första kvartsfinalen.

Skytteligaledaren Beth Mead.

Skytteligaledaren Beth Mead.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotboll2022-07-20 10:28

Fotbolls-EM, första kvartsfinalen.

Vad: England–Spanien

Var: Brighton & Hove Community Stadium, Brighton

När: 21.00

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten

+ Så gick det i gruppen

England: Tre segrar av tre möjliga, förstaplats i grupp A och ännu inget insläppt mål. 8–0-segern mot Norge är den största segern hittills i EM-historien. Det såg lite krampaktigt ut i premiären mot Österrike (1–0) men i gruppavslutningen mot Nordirland (5–0) var det, likt Norgematchen, inget snack om saken.

Spanien: Tvåa i gruppen bakom ett starkt Tyskland. Vann enkelt mot Finland men hade nog räknat med mer än 1–0 mot Danmark och en bättre första halvlek mot Tyskland där de låg under med 0–2 före paus.

+ Bästa EM-resultat

England: Tvåa 1984 och 2009.

Spanien: Semifinal 1997.

+ Tidigare möten

Historiskt sett jämnt mellan de två toppnationerna. De har mötts åtta gånger i tävlingssammanhang med fyra oavgjorda resultat och två segrar vardera, med andra ord inget som skiljer dem åt. Senaste mötet var i gruppspelet i EM 2017, då vann gick England med 2–0.

+ Utropstecknet: England

Tre saker: Beth Mead, målkalas och solitt försvarsspel. Mead leder skytteligan på sina fem mål på tre matcher, även den delade tvåan i skytteligan är engelsk, Alessia Russo, på tre. England har gjort 14 mål framåt på tre matcher och inte släppt in ett enda heller. Inget ser ut att stoppa engelskorna från att göra det som herrarna inte kunde i EM-finalen på Wembley i fjol, att ta hem en mästerskapspokal till England.

+ Frågetecknet: Spanien

Startade EM med en kalldusch då Linda Sällström rann igenom och gjorde 1–0 till Finland redan efter en minut i premiären. Sedan varvade Spanien upp och svarade med en 4–1-seger till slut. Har trots allt bara en förlust mot Tyskland (0–2) men vann "bara" 1–0 mot Danmark. Världsstjärnorna Jennifer Hermoso och Alexia Putellas har saknats under hela turneringen. Är avbräcken för stora för att nå EM-semifinal?

+ Matchbilden

Spanien är inte rädda för att hålla i bollen och styra matchen med högt bollinnehav. Under deras tre matcher i EM-gruppspelet har de inte haft under 65 procent när matchen summerats.

Det jobbiga för Spanien är att England förmodligen är bekväma med den matchbilden. Snabba Beth Mead och Lauren Hemp lär vilja dra i djupled vid de tillfällen som ges och mittbacken och lagkaptenen Leah Williamson lär vilja använda sin känsliga passningsfot.

+ Det gör Sverige i dag

Träning mellan klockan 12.30 och 14.00 svensk tid vid EM-basen Carden Park i Chester. Pressträff med medier därefter, vid klockan 15.

Rättad: I en tidigare version stod det fel namn på tvåan i skytteligan. Hon heter Alessia Russo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om