EM-guide: söndag 17 juli

Tar sig Sverige till EM-kvartsfinal eller blir det EM-fiasko? Slås regerande Europamästaren Nederländerna ut redan i gruppspelet? I kväll avgörs grupp C i fotbolls-EM i England.

Varken Lina Hurtigs Sverige eller Sherida Spitses Nederländerna är klart för EM-kvartsfinal inför avgörandet i grupp C.

Varken Lina Hurtigs Sverige eller Sherida Spitses Nederländerna är klart för EM-kvartsfinal inför avgörandet i grupp C.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-17 10:19

Fotbolls-EM matcher i grupp C.

Vad: Sverige–Portugal.

Var: Leigh Sports Village, Leigh.

Tv/Radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

Avspark: 18.00.

+ Så gick det i EM 2017.

Sverige: Kvartsfinal.

Portugal: Ut i gruppspelet.

+ Bästa EM-resultat

Sverige: EM-guld 1984.

Portugal: Gruppspel 2017.

+ Förutsättningar

Sverige har spelat 1–1 mot Nederländerna och 2–1 mot Schweiz. För att vinna gruppen krävs bättre målskillnad än Nederländerna, som väntas vinna mot Schweiz. Om Schweiz och Sverige vinner sina matcher, vinner Sverige gruppen. Portugal delade på poängen med Schweiz i den första matchen, och förlorade mot Nederländerna. För att portugisiskorna ska nå en kvartsfinal krävs seger mot Sverige.

+ Frågetecken

Sverige: Ska islossningen till slut komma för landslaget, som inte imponerat så här långt i EM? För att vinna gruppen kommer det med största sannolikhet krävas en bättre målskillnad än +1 som Sverige har nu. Linda Sembrant har suttit på bänken i inledningen av turneringen, kan den skadedrabbade mittbacken spela mot Portugal?

Portugal: Med en poäng med sig från första matchen, mot Schweiz, och en bra insats mot regerande Europamästaren Nederländerna är frågan om Portugal kan rå på världstvåan Sverige. En skrällseger kan till och med grusa Sveriges slutspelsdrömmar och ta Portugal vidare till kvartsfinal.

Vad: Schweiz–Nederländerna.

Var: Bramall Lane, Sheffield.

Tv/radio: Sportkanalen/C More/ SR P4 Radiosporten.

Avspark: 18.00.

+ Så gick det i EM 2017

Schweiz: Ut i gruppspelet.

Nederländerna: Vinnare.

+ Bästa EM-resultat

Schweiz: Gruppspel 2017.

Nederländerna: Guld 2017.

+ Förutsättningar

Schweiz och Nederländerna har båda allt att spela för. Nederländerna kan, precis som Sverige, säkra gruppsegern vid seger. Mellan Sverige och Nederländerna är det just nu en målskillnadsaffär med fördel Nederländerna som har gjort ett mål mer än Sverige. Schweiz kan teoretiskt sett gå vidare till kvartsfinal vid seger.

+ Frågetecken

Schweiz: Mot Sverige handlade mycket om huruvida magproblemen i det schweiziska laget skulle påverka resultatet. Laget var trots förutsättningarna nära att ta en poäng mot världstvåan Sverige, men förlorade med 1–2. När nu nästa gigant står mellan alpnationen och en plats i kvartsfinalen kan man fråga sig vad de kan hitta på när alla är friska?

Nederländerna: Laget tappade sin största stjärna, Vivianne Miedema, inför mötet med Portugal på grund av covid-19, och var nära att förlora matchen. Anfallare missar även mötet med Schweiz, något förbundskapten Mark Parsons meddelade dagen innan match. Nederländerna klarade sig utan Miedema senast, men det var på håret. Klarar de sig igen?

+ Håll koll på

Schweiz: Lagkaptenen Lia Wälti är lagets spelfördelare. Mittfältaren har hyllats av förbundskaptenen Nils Nielsen som den "bästa kapten jag haft" och är delaktig i det mesta på planen. Till vardags spelar hon i Arsenal där hon är en given startspelare för tränare Jonas Eidevall.

Nederländerna: Daniëlle van de Donk räddade sitt Nederländerna genom att göra 3–2 mot Portugal. Men att vara en matchavgörare är inget ovanligt för van de Donk, som spelat i det regerande mästarlaget sedan 2010. Mittfältsesset var nära att missa EM på grund av en skada i ena skenbenet, men är nu tillbaka i fullt slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!