EM-guide: torsdag 14 juli

Smetar Belgiens målvakt Nicky Evrard åter in sina stolpar i vaselin mot guldaspiranten Frankrike? Fotbolls-EM:s andra gruppspelsomgång avslutas med grupp D.

Belgiens målvakt Nicky Evrard i EM-premiärmatchen mot Island.

Fotboll2022-07-14 07:52

Fotbolls-EM, matcher i grupp D.

Vad: Italien–Island.

Var: Manchester City Academy Stadium, Manchester.

Tv: SVT2/SVT Play.

Avspark: 18.00.

+ Så gick det i EM 2017

Italien: Kom sist i Sveriges grupp men lyckades besegra svenskorna med 3–2 i sista matchen.

Island: Sist i gruppen med bara ett enda mål framåt.

+ Bästa EM-resultat

Italien: EM-silver 1993 och 1999.

Island: Kvartsfinal 2013.

+ Så gick det i första omgången

Italien: Ren och skär mardrömsöppning för italienskorna. 0–5 bakåt efter bara 45 minuter mot favorittippade Frankrike. Sminkade till siffrorna till 1–5 i den andra halvleken då Frankrike väldigt tydligt hade checkat ut då matchen redan var vunnen.

Island: De är inte nöjda med 1–1 mot Belgien efter deras första halvlek. I 45 minuter var det dominans från isländskorna som missade straff och borde dödat matchen. Belgien utjämnade från elva meter i en match där båda velat ta tre poäng för att öka chansen till kvartsfinalspel.

+ Frågetecken

Italien: Som fotbollsland behöver Italien en framgångssaga efter att herrarna missat VM i Qatar. Efter första omgången ser det mörkt ut men man är hur som helst favorittippat mot Island. Mycket press på damernas axlar att undvika fiasko.

Island: De hoppades kunna skrälla i gruppen och då behövdes egentligen tre poäng mot Belgien, nu krävs det tre poäng mot antingen Italien eller Frankrike. Frågan är om det finns tillräckligt mycket spets för att ta sig vidare i turneringen. Sveindís Jónsdóttir var bländande mot Belgien men hon kan inte göra allt själv.

+ Tidigare möten

De möttes i två vänskapsmatcher i fjol som var väldigt jämna, 1–1 samt 1–0 till Italien. I mästerskapssammanhang var det tjugo år sedan lagen möttes.

Vad: Frankrike–Belgien.

Var: New York Stadium, Rotherham.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

Avspark: 21.00.

Frankrike: Ut i kvartsfinal mot England.

Belgien: Åkte ut i gruppspelet men vann mot Norge.

Frankrike: Kvartsfinal 2009, 2013 och 2017.

Belgien: Gruppspel 2017.

Frankrike: Hela Frankrike är just nu ett utropstecken. Spelarna och tränaren verkar ha lagt ner sina stridsyxor för mästerskapet (inför mästerskapet har Frankrike skakats av skandaler och schismer). Ser ut att flyga fram och levde verkligen upp till favoritstämpeln.

Belgien: Hade det tufft mot Islands offensiv och nu väntar Marie-Antoinette Katoto och hattrickhjälten Grace Geyoro. Måste göra en av sina bästa landslagsmatcher för att ha en sportslig chans.

Möts för första gången sedan en vänskapsmatch 2017. Då vann Frankrike med 2–0. Historiskt sett är Frankrike överlägsna, Belgien vann senast 1985.

+ Räddaren i nöden

Vid ställning 0–0 och en isländsk press räddade Belgiens målvakt Nicky Evrard sitt lag kvar i matchen med att nypa en straff. Till belgiska Sporza avslöjas det hemliga knepet: Att smeta vaselin på stolparna.

"Vaselin bringar tur", säger hon till Sporza.

+ Det gör Sverige i dag

Sverige tränar (12.30 svensk tid) och har pressträff (15.00) på träningsbasen i Chester efter EM-matchen mot Schweiz i Sheffield.