Bara i fjol tappade förbundet (SvFF) drygt 50 miljoner kronor i intäkter från de publikfria matcherna i Nations League. Även i år har landslagen spelat matcher utan publik.
– Det handlar om ett antal miljoner. Men till i år har vi kunnat planera och budgetera för det och kunnat hantera det på ett bättre sätt, säger Sjöstrand.
Pengar till utbildning
Pengarna som delas ut för deltagande i EM, för vinster och oavgjorda matcher i gruppspelet, och avancemang till åttondelen är bruttoinkomster.
– Det är ju en hel del omkostnader kring ett sånt här mästerskap, men det är naturligtvis mycket pengar och det är välkommet, säger Sjöstrand.
– Pengarna avsätter vi för att över tid kunna återinvestera i spelarutbildning, ledarutbildning, och domarutveckling. De här pengarna går inte till någon aktieägare utan går tillbaks till svensk fotboll.
Förutom pengarna från Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som höjts med 24 procent från EM 2016, kan Svenska fotbollförbundet tjäna på landslagsframgången genom att bli intressantare för samarbetspartner.
– Det är få, om ingen idrott, som kan samla svenska folket som fotbollen klarar av att göra. Och det finns andra perspektiv på framgångarna efter det här året med pandemin, som betyder ännu mer. Att vi kan samlas och att vi kan glädjas betyder mycket för folkhälsan, kanske mer än någonsin, säger SvFF:s generalsekreterare.
Räknar bara segrar
– Vi ser också att återstarten som vi jobbar med, att många slutat idrotta och som man kanske kan hjälpa till att hitta tillbaks. På kort sikt är det inte en monetär intäkt för oss, men för svenska folkhälsan betyder det här jättemycket. I åldrarna 7-25 år står fotbollen för 46 procent av alla idrottsaktiviteter så betydelsen av såna här framgångar betyder otroligt mycket för väldigt många, vill jag påstå.
TT: Hoppas ni nu på fler framgångar och mer klirr i kassan i EM?
– Under mästerskapet räknar vi inte pengar och inte bollinnehav utan nu räknar vi poäng och segrar. Och sen blir det andra positiva konsekvenser av mästerskapet. Det känns otroligt bra, vi ska vara stolta över det vi presterat hittills, men inte vara nöjda.