EM sabbar för VIF – mittfältsankaret saknas mot Grebo

På pappret ska det vara tre enkla poäng för VIF. Frågan är hur det blir i realiteten? Vid vinst hemma mot bottenlaget Grebo IK hoppar VIF upp i serieledning igen. Men de får klara sig utan deras viktige mittfältare. "Han har såklart varit väldigt bra för oss", säger VIF-tränaren Fredrik Falkevall.

Vimmerby IF kan hoppa upp i serieledning igen vid vinst hemma mot Grebo.

Vimmerby IF kan hoppa upp i serieledning igen vid vinst hemma mot Grebo.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-06-24 14:15

Vimmerby: Sju vinster, tre oavgjorda, en förlust, +18 i målskillnad, 24 poäng.

Grebo: En vinst, en oavgjord, nio förluster, -23 i målskillnad, 4 poäng. 

Efter elva spelade omgångar kan man konstatera att det varit två helt skilda säsonger för tisdagskvällens motståndare. 

Vimmerby IF, med två 5–0-segrar i ryggen, tar emot ett bottenlag som bara lyckats kamma hem en seger på hela säsongen. Och det är ingen pangform på Grebo. I deras senaste match torskade de nämligen med hela 9–0 mot Nässjö.

Detta är för övrigt första returmötet i serien för VIF. När lagen möttes i mitten av april vann de gulsvarta med 5–1 på Kopparvallen där matchen spelades. Så detta ska väl bara kunna sluta med en komfortabel seger?

– Självklart är det så att vi borde slå dem. Men faktumet att det är så kan vara en svårighet i sig, det gäller att inställningen är med. Jag skulle däremot ljuga om jag sa att detta är att av de svåraste lagen i serien, för så är det inte. Vi har dessutom mött Grebo innan under säsongen och vet hur de spelar, säger Fredrik Falkevall, tränare i VIF.

Och hur spelar de?

– Generellt är det en del längre bollar som gäller. De är faktiskt rätt så bra på fasta situationer, så där får vi se upp.

VIF befinner sig på en fjärdeplats, med en match mindre spelad än övriga lag i toppen. Vid ännu en triumf hoppar de upp i serieledning igen.

Ni har två kanonresultat i ryggen och möter ett lag som kämpar i botten. Finns det någon risk att spelarna slappnar av, eller gör er tabellposition att motivationen infinner sig av sig självt?

– Jag tror att det vi får kämpa med är att förstå varför vi har vunnit dessa matcher. Det är för att vi har gått ut på planen och gjort ett riktigt gediget jobb. Det gäller att vi inte blir övermodiga och tror att det är något annat som gäller mot Grebo. Men det verkar vara god stämning i truppen och spelarna ser ut att ha kvar fötterna på jorden.

Den här säsongen har det varit mer regel än undantag att VIF-tränaren fått ändra om i startelvan inför samtliga matcher. Så blir det också mot Grebo. Denna gång är det Europamästerskapet i fotboll som är boven i dramat. 

Istället för ett division 3–möte mellan VIF och Grebo kommer mittfältsankaret Oskar Stejdahl, som befinner sig i Tyskland, spendera sin tisdagskväll på Westfalenstadion i Dortmund för mötet mellan Frankrike och Polen.

– Ja, det stämmer. Oskar har dragit på semester. Simon (Larsson) är fortfarande skadad också, så vi saknar två duktiga mittfältare. Båda har såklart varit väldigt bra för oss, säger Falkevall och fortsätter: 

– Men Anton (Brorsson) gick ned på mittfältet förra matchen och gjorde det bra. Ahmed (Tarabeih) var med på bänken men spelade inte, han är mer redo nu. Dessutom är Selatin (Shaljani) spelklar igen. Så vi kan samtidigt räkna in några på pluskontot.

Under samtalet med Falkevall var ännu ingen startelva spikad. 

Skulle Vimmerby vinna mot Grebo går de på sommaruppehåll med en åtminstone tillfällig serieledning och fem raka vinster.

– Jag hoppas att det blir en rejäl tändvätska för grabbarna. Det vore skönt om vi kunde vinna den här matchen och gå på uppehåll med en skön känsla. Jag tror att vi får se laddade spelare på planen.

Vi livesänder matchen med start 19:30 på vimmerbytidning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!