EM-truppen uttagen: "Väldigt förväntansfull"

Sverige går in som en av guldfavoriterna i sommarens fotbolls-EM. Nu har förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat truppen som ska se till att få jobbet gjort. –Jag är väldigt förväntansfull, säger Gerhardsson.

Damlandslaget i fotbolls förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till EM i fotboll i England under tisdagen.

Damlandslaget i fotbolls förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till EM i fotboll i England under tisdagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-06-07 18:47

VM-brons 2019 och OS-silver förra sommaren. Det svenska damlandslaget i fotboll har minst sagt varit nära ett mästerskapsguld.

Förhoppningen är att ett efterlängtat guld kommer i sommar. Sverige målas på förhand upp som en av de stora favoriterna i sommarens EM-slutspel i England – och under tisdagskvällen presenterade Peter Gerhardsson de 23 spelare som ingår i den svenska truppen.

– Jag är väldigt förväntansfull, men man har samtidigt respekt. Våra motståndare har kvaliteter och har man inte en bra dag så kan man både tappa poäng och förlora, varnar Gerhardsson i SVT.

"Härlig känsla"

Sverige inleder gruppspelet mot regerande mästarna Nederländerna den 9 juli och därefter väntar Schweiz och Portugal i gruppspelet.

Backen Linda Sembrant har också höga förhoppningar inför EM.

– Det som är så häftigt med den här spelargruppen är att vi är en av favoriterna, men vi bär det ändå med en väldigt härligt känsla. Vi tror på någonting stort, vi vet att vi kan lyckas och slå alla, men vi har ödmjukheten och vet att det är väldigt många bra landslag i ett EM, säger Sembrant till SVT.

Peter Gerhardsson säger att det har varit svårare att plocka ut truppen till EM än till tidigare mästerskap på grund av den hårda konkurrensen.

– Vi märker att det är fler spelare som vi diskuterar än kanske inför EM 2019 och inför OS, säger han.

Inga överraskningar

Det blev inga stora överraskningar i truppen. Bland de nya finns backen Amanda Nildén, Juventus, som gjort tre landskamper. Hon gör mästerskapsdebut.

– Det är en spelare som har gjort det väldigt bra. Hon är trygg med sin vänsterfot och hennes offensiva kvaliteter gör att hon även kan användas som mittfältare, säger Gerhardsson.

Bland mittfältare och anfallare finns stjärnnamn som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö med. Men även Häckens Johanna Rytting Kaneryd, som är en annan av mästerskapsdebutanterna.

Sverige EM-genrepar på Friends arena i Solna den 28 juni mot Brasilien.

EM spelas 6–31 juli.

Den svenska EM-truppen i fotboll har presenterats. Arkivbild.
Den svenska EM-truppen i fotboll har presenterats. Arkivbild.
Fakta: Sveriges EM-trupp

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Linda Sembrant, Juventus, Amanda Nildén, Juventus, Emma Kullberg, Brighton.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Real Madrid, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Fridolina Rolfö, Barcelona, Olivia Schough, Rosengård, Caroline Seger, Rosengård, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Elin Rubensson, Häcken.


Fakta: Fotbolls-EM 2022

+ Sveriges plan fram till EM:

20–28 juni: förläger i Båstad följt av Stockholm.

28 juni: Sverige–Brasilien, 18.30, träningsmatch på Friends arena.

3 juli: avresa till England och EM-basen Carden Park.

+ Sveriges EM-matcher:

9 juli: Nederländerna–Sverige, 20.00 (svensk tid), Bramall Lane i Sheffield.

13 juli: Sverige–Schweiz, 17.00, Bramall Lane i Sheffield.

17 juli: Sverige–Portugal, 17.00, Leigh Sports Village i Wigan & Leigh.

Kvartsfinaler: 20–23 juli.

Semifinaler: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

+ Grupper

Grupp A: England, Norge, Österrike, Nordirland.

Grupp B: Tyskland, Spanien, Danmark, Finland.

Grupp C: Nederländerna, Schweiz, Sverige, Portugal.

Grupp D: Frankrike, Italien, Island, Belgien.

+ Regerande mästare:

2017: Nederländerna, 2013: Tyskland, 2009: Tyskland, 2005: Tyskland, 2001: Tyskland, 1997: Tyskland, 1995: Tyskland, 1993: Norge, 1991: Tyskland, 1989: Västtyskland, 1987: Norge, 1984: Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!