Emma Hayes: "Går inte förneka – en tuff dag"

Sanktioner riktade mot ägaren Roman Abramovitj. Det har stormat i Chelsea-lägret under torsdagen. –För alla de frågor som alla har, spelare, fans, supportrar, så måste vi ge klubben tid att arbeta, säger tränaren Emma Hayes.

Chelseas tränare Emma Hayes. Arkivbild.

Chelseas tränare Emma Hayes. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-03-10 21:23

Hayes kommenterade situationen strax före avspark i ligamötet med West Ham på torsdagskvällen.

– Det går inte förneka att det är en tuff dag, men det är viktigt att vi ger det tid. Klubben har kommit med ett uttalande. För alla de frågor som alla har, spelare, fans, supportrar, så måste vi ge klubben tid att arbeta, säger hon till Sky Sports.

– Och jag vet att ni hör det här från fotbollstränare hela tiden, men i slutändan är det de kommande 90 minuterna som jag kan kontrollera. Och jag tycker att det enda rätta för spelarna nu är att stänga av för de kommande 90 minuterna, med tanke på att det varit en tuff dag.

Storsponsorn vill pausa samarbetet

Under torsdagen meddelade Storbritanniens regering att Chelseas ägare Roman Abramovitj är en av flera nya personer, med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, som får sanktioner riktade mot sig med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Sanktionerna får även en del sportsliga konsekvenser.

Chelsea får visserligen dispens att fortsätta med "ett antal fotbollsrelaterade aktiviteter", vilket innebär att klubbens lag ska kunna fortsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League. Man får även fortsättningsvis betala ut löner, men inte sälja några nya biljetter till matcherna – och man får inte heller köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller förnya kontrakt.

Three, klubbens storsponsor, meddelade även på torsdagen att de vill pausa det nuvarande avtalet – samt att de vill ta bort sin logotyp från Chelseas matchtröjor med omedelbar verkan.

Knappade in på Arsenal

Men i mötet mot West Ham på torsdagen prydde Three-loggan matchdressen, precis som i herrlagets match mot Norwich, som även den spelades i kväll.

Två svenskor fanns med i Chelseas startelva mot West Ham: Zecira Musovic och Jonna Andersson. Magdalena Eriksson var inte med i matchtruppen då hon testat positivt för covid-19.

Chelsea spräckte nollan efter 21 minuters spel, ett mål signerat Pernille Harder, framspelad av Jonna Andersson. Niamh Charles gjorde tre minuter senare 2–0 innan Harder kort därefter gjorde sitt andra och Chelseas tredje för kvällen.

West Ham fick kontakt i början av andra, men med knappa timmen kvar att spela punkterade Samantha Kerr matchen då hon gjorde 4–1, vilket blev slutresultatet.

Chelsea är fortsatt tvåa i Women's Super League, fem poäng bakom Arsenal som har två matcher mer spelade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!