"En av de absolut viktigaste matcherna"

Säg Frankrike – och Janne Andersson gör något han sällan sysslar med. Han börjar minnas det som var då. –Det är en av de absolut viktigaste matcherna att titta tillbaka på, säger förbundskaptenen inför kvällens Nations League-premiär.

Ola Toivonen efter att ha prickat in segermålet i hemmamötet med Frankrike. Arkivbild.

Fotboll2020-09-05 05:50

En match visade att Sverige var på rätt väg, den andra slutade med "en av de häftigaste upplevelserna" Janne Andersson har varit med om.

Inte konstigt att just möten med Frankrike får den svenske förbundskaptenen att blicka tillbaka i tiden.

– Tittar man tillbaka, vilket jag är ganska dålig på att göra för nu är ju nu... Men tittar vi tillbaka var Frankrike-matchen borta i Paris, i november 2016 och den fjärde matchen som jag var förbundskapten. Vi förlorade med 1–2 men vi gjorde en stark match, en riktigt stark match, säger han.

"Enormt viktig för oss"

På Stade de France ordnade Emil Forsberg svensk ledning när han i 55:e minuten böjde in en frispark bakom målvakten Hugo Lloris.

1–0 stod sig dock inte särskilt länge. Bara tre minuter senare kvitterade Paul Pogba och i 65:e avgjorde Dimitri Payet.

– För att få självförtroende i idrott behöver man vinna, man går inte och köper några självförtroendetabletter på apoteket. Man behöver vinna. Den matchen, för mig och Peter (Wettergren, assisterande), var där vi såg att vårt sätt att spela, vårt sätt att tänka funkade mot de bästa, säger Andersson.

– Trots att vi förlorade var den enormt viktig för oss, för självförtroende och vi tog med oss att vi kan rå på de allra största. Vi kan i alla fall hota dem. Det är en av de absolut viktigaste matcherna att titta tillbaka på, vilken väg vi har tagit.

Efter prestationen i den franska huvudstaden följde tre raka segrar för det "riktiga A-landslaget": 2–0 mot Ungern borta, 4–0 hemma mot Belarus och 3–2 borta mot Portugal.

Toivonens långskott

Sedan väntade returmötet med Frankrike.

De 48 783 åskådarna på Friends arena fick se Olivier Giroud ge fransmännen ledningen i den 37:e minuten. Några minuter senare fick hemmafansen jubla tillsammans med Jimmy Durmaz, som kvitterade i 43:e.

Det målvrålet var dock ingenting mot vad som skulle komma under tilläggstiden.

– När Ola (Toivonen) – 92.51 – satte det där långskott efter att "Seb" (Sebastian Larsson) tagit sin 80-meters rush och (Hugo) Lloris fått felträff. Ola drog in den från 54 meter, säger Andersson och fortsätter.

– Det är en av de häftigaste upplevelserna jag har varit med om. Det var en fantastisk match på det sättet även om vi gick på knäna i slutet.

I kväll väntar ett nytt möte med världens nästbästa fotbollsnation, enligt det internationella fotbollsförbundet Fifas rankning, hemma på Friends arena.