Förbundskapten Janne Andersson har sagt några gånger att han är en fotbollstränare som kan lite om fotbollspsykologi, som på djupet insett vikten av vad det betyder att ha skallen med sig på planen.
Dejan Kulusevski är en fotbollsspelare som är väldigt intresserad av hur det mentala förhållningssättet det till han sysslar med påverkar prestationen.
Han läser böcker om det. Kanske var det därför han nära midnatt till fredag, efter 2–1-skrällen på Friends arena, konstaterade:
– Vi är mycket bättre än vad vi tror.
En lyckad mix
Andersson närmar sig de 60, sprungen ur den kollektivistiska folkhemsmiljön i Söndrum, Halmstad. Men han är också en man som inser att starka individualister med unika egenskaper måste fogas in och ges ett mått av frihet för att det ska bli något riktigt vettigt av det hela.
– Vi måste hela tiden ha ett kollektivt tänk i grunden, men också den individuella skickligheten som får utrymme.
– Det känns roligt att vi har mixen mellan det hårt arbetande laget och spelare som kan hitta på egna saker.
Kulusevski är en ung man som fyllde 21 i våras, uppväxt i ett annat, brokigare Sverige där det handlar om att tro på sig själv, ta för sig, inte vara rädd för att sticka ut, men som av sin sports dygder tidigt tagit till sig att laget är större än jaget – och att du kommer ingenstans här i världen om du inte vill jobba hårt.
Hur bra kan det bli?
2–1 mot Spanien var – om man så vill – en sammansmältningen av det bästa hos Janne Andersson och Dejan Kulusevski.
Det går att peta in Alexander Isak där också samt några 1990-talets barn, bärande i Anderssons nya landslagsbygge.
Hur bra kan det bli? Frågar du Kulusevski sätter han inga gränser.
– Vi hade kunnat vinna större. Vi är ett riktigt bra lag. Det är det här jag lever för, alla lever för. Vi tränar för såna här moment. Det är det här jag älskar, man ska ha kul, hjälpa varandra.
Janne Andersson om sin unga anfallsduo:
– Bägge har en individuell skicklighet men också en förmåga att kombinera med andra spelare som är väldigt intressant. Vi får leva med att de stora nationerna har lite mer boll, men har man ett forwardspar som tillsammans kan hota på det sättet som vi gör...
Visade moral
Eric Cantona stirrade in i de svenska tv-apparaterna i slutet av 1990-talet och sade i reklaminslaget för stryktipset att "Luck has nothing to do with it".
Vad är tur? Vad är slump? När Carlos Solers passning till Sergio Busquets slogs för lös högg Alexander Isak direkt.
Elva sekunder efter Solers 0–1 kom kvitteringen.
Hur det annars hade utvecklat sig på Friends arena vet ingen, men Janne Andersson såg 1–1 som ett matchavgörande ögonblick – och ett kvitto på hur stark moral han har i sitt lag.
– Fotboll är väldigt mycket ett mentalt spel. Man kan sitta med sina "pluppar" och flytta "gubbar" fram och tillbaks, sitta och analysera hit eller dit. Det handlar mycket om vad som händer i huvudet på spelarna på planen.
– Ju äldre jag blir och ju mer jag håller på med det här desto mer blir det mentalt, säger förbundskaptenen.
Spräckte Spaniens svit
Kvalitets- och resultatmässigt värderar han segern mycket högt bland de 66 landskamper han hunnit med sedan han tillträdde efter EM-slutspelet 2016.
– Det kan vara något att leva upp till om vi ska vara så här bra varje gång.
Spaniens förlust var den första i ett VM-kval sedan 1993. Att Sverige spräckte den 66 matcher långa sviten gav eko i fotbollsvärlden, men i sak vanns inget mer än ett gott utgångsläge att vinna gruppen och gå direkt till VM.
– Jag är glad, men inte överlycklig. Det är fem matcher kvar. Den 14 november i Sevilla får vi summera, säger Andersson.
Redan på onsdag väntar Grekland i Aten. Innan dess spelar ett reservbetonat lag mot Uzbekistan på Friends arena på söndag.