Engelska storklubbar får testa ståplats

Manchester United, Tottenham Hotspur, Manchester City, Chelsea och Cardiff City. Det är de engelska klubbarna som kommer att få testa så kallad "säker ståplats" under andra halvan av säsongen.

Det kommer att bli tillåtet med ståplats på utvalda arenor i Premier League. Arkivbild.

Det kommer att bli tillåtet med ståplats på utvalda arenor i Premier League. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Fotboll2021-11-08 12:54

Ståplats har varit förbjuden inom den engelska fotbollen sedan katastrofen på Hillsborough-stadion 1989 som ledde till att 97 Liverpoolsupportrar miste livet i trängseln på en fullpackad läktare.

Men nu är det på väg att förändras.

Fem klubbar har fått tillåtelse att testa ståplats på vissa sektioner från och med den 1 januari. Anledningen är att man ska kunna utvärdera ett eventuellt införande av ståplats i de två högsta divisionerna i engelsk fotboll.

"Tiden är inne för att testa ståplats ordentligt i Premier League och Championship inför beslutet om ett utbrett införande", säger Storbritanniens idrottsminister Nigel Huddleston i ett uttalande.

"Supportrar förtjänar att kunna njuta av livematcher på olika sätt och jag kommer att följa framstegen kring det här med intresse."

Tottenhams ordförande Daniel Levy gläds över beskedet.

"Det ger valmöjligheter till människorna som går på match – såväl hemma- som bortasupportrar – och majoriteten av våra supportrar står bakom den här planen", säger han till klubbens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!